Новини
Здоров’я

У 40% медиків Хмельницької “інфекційки” були реакції на вакцину

В одному з найбільших закладів Хмельниччини, де надають допомогу хворим на COVID-19, інфекційній лікарні станом на середину дня 2 березня вакциновано 100 працівників. Половина з них – ще 26 лютого. У 40% перших щеплених медиків на наступний день після вакцинації з’явилися реакції. Переважно це підвищення температури тіла.

Реакції – це норма?

За словами керівниці закладу Оксани Піддубної, до таких реакцій медики були готові, адже це прописано в інструкції до вакцини “Covishield” (Oxford/AstraZeneca). Лікарка наполягає: необхідно відрізняти реакції від ускладнень.

Реакції після вакцинації – це абсолютно нормальне я вище. Практично від всіх вакцин вони можуть бути. Якщо говорити про цю вакцину, то це 40%. І десь приблизно у стількох відсотках випадків такі реакції були. Особисто я на наступний день мала підвищення температури до 37,8, біль у місці ін’єкції та головний біль. Ці всі явища знімаються жарознижувальнимим препаратами. І фактично у всіх вони минули. Ускладнень не було ні в кого. Всі побічні реакції ми перенесли у суботу, оскільки щеплення було у п’ятницю. У понеділок вже пішли на роботу, – прокоментувала Оксана Піддубна.

Медикам, вакцинованим 2 березня, у разі підвищення температури на наступний день дозволили перебувати вдома. Як запевняє очільниця лікарні, про випадки реакцій працівники “інфекційки” повідомили своїх сімейних лікарів. А ті, своєю чергою, мають систематизувати цю інформацію.

За словами Оксани Піддубної, у лікарні медики тестувалися методом ІФА. Не вакцинувалися нині ті, хто нещодавно перехворів та має високий титр антитіл. А також працівники з алергічними реакціями та ті, які наразі недужають (не обов’язково на COVID-19). Хворі нині медики зможуть отримати вакцину згодом. Всього в інфекційній лікарні коронавірусну інфекцію вже перенесли 41 з 280 працівників.

Всі лікарі й медсестри, не всі санітарки

Серед вакцинованих лікарів та медсестер немає жодної особи віком старше 60 років, оскільки ці фахівці у лікарні переважно молоді. А от серед санітарок закладу така вікова група є. І саме вони вакцинувалися не всі.

Ми ні від кого не вимагаємо, а все обговорюємо. Приймає рішення кожен для себе сам. Вакцинуватися саме «Астразенекою» не відмовився жоден працівник з лікарні. Охочих щепитися після першого дня стало більше. Ми не бачимо перспективи того, що у найближчий час вакцини будуть інші. Але перебуваємо якраз у такому місці, яке можна назвати джерелом інфекції, – зазначила Оксана Піддубна.

Загалом з вакцинованих станом на 14 годину 2 березня працівників лікарень Хмельниччини 11 осіб старше 60 років і 1 людина старша 70 років. Між першим і другим щепленням має бути проміжок 28 днів.

Що в інструкції до вакцини?

Препарат «Covishield» створений індійським підприємством «Serum Institute» для імунізації людей, старших 18 років. Рекомендовано, щоб люди, які ввели першу дозу Covishield, продовжили курс цією ж вакциною. Тривалість захисту ще не встановлена. Як і будь-яка інша вакцина, Covishield може захистити не всіх реципієнтів вакцини. Загальна безпека вакцини від COVID-19 AstraZeneca базується на проміжному аналізі зведених даних чотирьох клінічних випробувань, проведених у Великій Британії, Бразилії та Південній Африці.

Виробник повідомляє і про побічні реакції. Не часто – зниження апетиту, запаморочення, біль у животі, гіпергідроз, свербіж, висипи, лімфоаденопатія. Часто – індурація (затвердіння) місця ін’єкції, хвороба, схожа на грип. Дуже часто – головний біль, нудота, блювота, міалгія, артралгія, потепління та біль у місці ін’єкції, еритема, набряк, синці в місці ін’єкції, втома, нездужання, пірексія, озноб. Такі дані зазначені в інструкції до вакцини.

Нагадаємо, у лютому заступниця обласного департаменту охорони здоров’я Тетяна Косовська повідомляла: з понад двох тисяч медиків Хмельниччини, задіяних у лікуванні пацієнтів з COVID, вакцинуватися погодилися менше половини.

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter