Новини
Суспільство

Боротьба з пандемією обійшлася бюджету Хмельницького у майже 180 мільйонів

У поточному році, за прогнозами, бюджет Хмельницької територіальної громади втратить 9,6 мільйона гривень на пільгах та звільненні від сплати податків підприємців. На доплати медикам та матеріальну допомогу тим, хто лікувався у стаціонарі, у кошторис громади заклали близько 15 мільйонів. Минулого року на підтримку хмельницької медицини пішло понад 50 мільйонів. Загалом же боротьба з пандемією коштувала бюджету у 2020 році – майже 160 мільйонів, у 2021, за прогнозами, – більше ніж 20.

Наслідки пандемії для місцевих бюджетів стали відчутними під час підведення фінансових підсумків 2020 року. І в поточному році коронавірус продовжує змінювати витрати громад. Чому у місцевого самоврядування виникли непорозуміння із центральною владою, пояснив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Тоді як усі європейські держави почали фінансово підтримувати місцеве самоврядування, наша — всю відповідальність скинула вниз. Це вже було навіть не про «відкусити», а про «проковтнути». У місцевого самоврядування хотіли забрати 130 мільярдів гривень, але ми відбилися, втративши, зрештою, кілька десятків мільярдів, – прокоментував очільник АМУ.

Цю ситуацію можна яскраво проілюструвати, проаналізувавши витрати із бюджету Хмельницької міської ради.

У 2020 році ми змушені були витратити на боротьбу із пандемією понад 50 мільйонів. Закуповували обладнання, оновлювали інвентар, забезпечували заклади необхідними медикаментами і деззасобами. Понад 5 мільйонів гривень спрямували на муніципальні надбавки для медичних працівників. І це ще, далеко не кінець. У 2021 році уже передбачено понад 11 мільйонів. Ще будуть виплати матеріальної допомоги тим, хто лікувався у стаціонарі (близько 2-3 мільйонів гривень) і ми готуємось до того, що ці видатки ще коригуватимуться у сторону збільшення, коли уточнюватимемо бюджет влітку, – підсумував голова Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

Крім того, у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) та запровадженням карантинних заходів, з метою підтримки суб’єктів малого та середнього бізнесу, внаслідок надання їм пільг по платі за землю, єдиному податку, платі за оренду комунального майна, платі за тимчасове користування місцями для розміщення зовнішньої реклами, платі за договорами про встановлення особистого строкового сервітуту, міський бюджет Хмельницького недоотримав за 2020 рік доходів в сумі 27,5 млн гривень.

Парламент вирішив дати пільги бізнесу. Початкова ідея була правильна: дати муніципальній владі право самостійно пройтися по КВЕДах і звільнити від податків тих, хто перебуває у критичній ситуації. Чому? Не тому, що мери такі добрі, а тому, що вони практики й розуміють: якщо цей ресторан зараз  не підтримати, то він закриється і вже не підніметься. А це втрати бюджету в перспективі, – пояснив Олександр Слобожан.

У Хмельницькій міській раді прогнозують, що у 2021 році бюджет територіальної громади втратить 9,6 млн грн доходів. Це передбачені законами України звільнення від сплати податків та плати за оренду комунального майна. Також сюди зараховують пільги, які своїм рішенням ухвалила міська рада: сплата земельного податку та орендної плати за землю для ринків і торгових майданчиків.

Разом у 2020 та 2021 роках бюджет міста втратив майже 180 мільйонів гривень.

За інформацією пресслужби Асоціації міст України.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter