Новини
Події

У Хмельницькому відбулась акція за права жінок

У центрі Хмельницького вчора, 8 березня, активістки зібрались, щоб нагадати містянам про справжню суть відзначення свята. Аналогічні акції за права жінок відбулися у багатьох містах України.

Акція пройшла під гаслом «У пандемії жіноче обличчя». На думку учасниць заходу, негативні наслідки поширення коронавірусу найбільше відобразилися саме на жінках.

Через пандемію жінки або втратили роботу, або працюють в зоні ризику зараження COVID-19 – у соціальній, освітній та медичній сферах. Додатковим навантаженням стали обов’язки з догляду за дітьми, адже навчальні заклади перейшли на дистанційне навчання. Також жінки все частіше стають жертвами домашнього насильства на карантині, розповіла Вікторія Пархомець, учасниця заходу у Хмельницькому.

Вимагали активістки впроваджувати й надалі гендерні зміни в законодавстві, зокрема, ратифікувати Стамбульську конвенцію – міжнародний договір про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству, та боротьбу із цими явищами.

Також серед вимог учасниць акції: припинення урізання соціальних гарантій для тих, хто втратив роботу, створення безпечних умов праці для жінок, які зайняті у сферах із високим ризиком зараження COVID-19, забезпечення доступу до всіх медичних та профілактичних послуг, відкриття державних шелтерів (місця, де можна певний час пожити, отримати кваліфіковану допомогу і захист – ред.) для жінок, які зазнають домашнього насилля.

За словами Тетяни Баєвої, голови ГО «Подільський центр «Гендерна рада», розбудова жіночого руху на Хмельниччині продовжується, з’являються нові громадські організації. Зокрема, одна з них, «Жіночий хаб» долучилася до організації вчорашньої акції.

Багатьом жінкам комфортно раз у рік отримати квіти. Але останні опитування свідчать, що свято 8 Березня у більшості українців асоціюється з радянським часом і варто від нього відмовитись,каже Тетяна Баєва та додає, що потрібно відходити і від гендерних стереотипів: Суспільству потрібна партнерська сім’я, де домашні обов’язки та виховання дітей розділяють між собою чоловік та жінка.

Учасниці акції роздали мешканцям Хмельницького пам’ятки, в яких нагадали історію свята та його важливість у русі за права жінок.

Фото Тетяни Баєвої.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter