Новини
Суспільство

ХАЕС забезпечила половину промислового виробництва Хмельниччини

Обсяг реалізованої промислової продукції (товарів, послуг) у Хмельницькій області в січні 2021 року становив 3,6 мільярда гривень. Підприємствами з виробництва та постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря реалізовано 49,0 відсотка від загального обсягу.

Також у структурі обсягів реалізованої промислової продукції 48,4% припадає на переробну промисловість. З неї: 19,5% – на виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів, 12,8% – на виробництво ґумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної  продукції, 4,1% – на машинобудування.

Що вкрай бентежить? Фактично Хмельницька атомна станція забезпечила майже половину всього виробництва області, випередивши всі інші галузі разом. Причому це ж не атомна наростила продукування електроенергії, бо станція, яка має встановлену потужність 2 ГВт, фізично не здатна суттєво змінювати кількість виробленої електрики. Скоріше, інша промисловість пригальмовує.

Для порівняння зазначимо, що в торішньому січні частка підприємств з виробництва та постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря в загальному обсязі становила 40,7 відсотка. Якщо говорити про весь минулий рік – 31,5 відсотка. Позаторік ця сфера забезпечила лише п’яту частину (20,3 відсотка), у 2018-му – одну шосту частину – 16,2 відсотка від загального обсягу промислового виробництва.

Костянтин Зварич.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter