Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому звільнили комунальників, які допустили транспортний колапс

Керівника зміни та начальника дільниці міського комунального підприємства “БРЕД”, відповідального за розчистку доріг, звільнили. А директор Анатолій Статкевич пішов з посади за власним бажанням. Дісталося на горіхи й чиновникам профільного департаменту.

Про це в ефірі каналу “Наголос” повідомив заступник Хмельницького міського голови, директор Департаменту інфраструктури міста (ДІМ) Василь Новачок.

Нагадаємо, ввечері 10 березня у Хмельницькому через рясний сніг на дорогах утворилися великі затори. Містяни активно скаржилися на комунальне безсилля у фейсбуці.

Абсолютно правильно критикували. КП “БРЕД” повністю провалило роботу з прибирання снігу. Вірніше – щодо посипання доріг піщано-соляною сумішшю. Попри те, що у лютому були і сніг, і вітер, і доволі складні погодні умови, відпрацювали непогано. Зиму пройшли на тверду четвірку. Але повністю провалили ситуацію з прибиранням незначного весняного снігу 10 березня. На годину-півтори випустили техніку пізніше, ніж вона би мала виїхати. Працівники не думали, що опади почнуть швидко підмерзати. Температура буквально за годину опустилася до мінус двох. Сніг перестав танути. До цього його посипали весь день, і він розтавав. А ввечері сніг вже не могли посипати, бо потрапили у вечірній затор. Міський голова нормально, я вважаю, у цій ситуації розібрався. Всю вертикаль департаменту інфраструктури, відповідальну за прибирання та за благоустрій, – мене, мого заступника та керівника відділу – депреміювали  за березень. А якщо будуть ще такі проколи, матимуть догани та можуть бути звільнені”, – пояснив Василь Новачок.  

За словами директора ДІМ, наявної зараз у комунального підприємства  техніки цілком достатньо, щоб забезпечити нормальний проїзд транспорту дорогами міста. Проте до 40% автопарку “БРЕД” потребує заміни, яка цьогоріч навряд чи відбудеться.

На жаль, 2021 рік – не 2016 і  не 2017. Тоді бюджети були в рази більшими. Попередній та нинішній – це роки виживання. І нам навряд чи вдасться суттєво поповнити наш парк. Ми розглядаємо різні варіанти. Зокрема, купувати нормальну, але вживану техніку, використовувати лізингові програми, щоб розбити фінансування на п’ять років. Останню снігоприбиральну техніку придбали  у 2017 році. Вона швидко зношується, адже контактує з сіллю, яка руйнує метал. Було би добре докупити три-чотири одиниці техніки додатково. З тієї, яка зараз є, 30-40% потребує заміни. Проте нині про це не говоримо. Ми будемо її крутити і вона їздитиме, – додав посадовець.

До речі, керівників комунального  підприємства “БРЕД”  у міській раді міняють регулярно. Зокрема, у квітні 2017-го Олександр Симчишин звільнив з посади тодішнього директора Олега Нестерука через неякісний поточний ремонт доріг у 2016 році.  Згодом “БРЕД” очолив Микола Ваврищук. У січні 2020 директором призначили колишнього працівника прикордонної академії Вадима Собка. А вже 28 вересня він звільнився за згодою сторін.

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter