Новини
Суспільство

У Хмельницькому за результатами перевірок звільнено двох керівників обласних комунальних закладів

Попри те, що чинне законодавство не вимагає в обов’язковому порядку голові обласної ради звітувати про свою роботу на посаді за перших три місяці, Віолета Лабазюк зібрала пресу та розповіла про зроблену роботу оновленим депутатським корпусом. Зокрема, зупинилася на результатах перевірок деяких комунальних підприємств та на рішеннях, прийнятих за результатами цих перевірок.

Від грудня 2020 року зі 104 комунальних підприємств проінспектовано, з виїздами на місця, понад 60. У частини підприємств, на яких перевірки завершилися, значних порушень не виявили. Зокрема, проінспектували такі підприємства як ХОП «Облпаливо», КП «Комунальники», «Спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство «Хмельницькліфт», Учбовий центр житлово-комунального господарства, комунальне підприємство архітектурне-будівельного проектування. Проте, як зазначила під час звіту голова облради, «існують певні проблемні питання щодо організації роботи, ведення бухгалтерського обліку та відповідно отримання прибутків». Керівників попередили про недопущення порушень та активізацію роботи в подальшому.

Проте, виявила перевірка і грубі порушення з боку керівників комунальних підприємств, в тому числі такі, що містять ознаки кримінальних правопорушень.

Фірма «Кіновідеопрокат»

Встановлено, що до бюджету області не надійшло  понад мільйон гривень орендної плати за користування комунальним майном. Крім того, керівництво закладу не тільки створювало борги, але й не контролювало переоблаштування орендарями частини фасаду кінотеатру «Планета» (колишнє пожежне депо), який є об’єктом культурної спадщини. Директора закладу Олександра Олеся звільнено з посади.

Хмельницька обласна фірма «Фармація»

Тут виявлені факти використання складських приміщень суб’єктами підприємницької діяльності без договорів оренди, по прострочених договорах, по договорах оренди, які укладені без погодження з Хмельницькою обласною радою. Також перевірка встановила, що на підприємстві не вживались заходи щодо стягнення плати за фактичне використання майном, не відшкодовувались комунальні платежі. Відтак обласний бюджет недоотримав 180150,94 грн:

  • за 2018 рік – 44011, 52 грн,
  • за 2019 рік – 37085,41 грн,
  • за 2020 рік – 99054,01 грн.

Матеріали перевірки наприкінці лютого направили до прокуратури Хмельницької області. На початку березня було зареєстроване кримінальне провадження за ст. 192 Кримінального Кодексу України (заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою).

Т.в.о директора Купко Ю.А. звільнений із займаної посади. Подальша доля юридичної особи буде вирішена за рішенням депутатського корпусу згідно з визначеним порядком, – повідомляють в обласній раді.

Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва

Внаслідок перевірки майна у цьому комунальному підприємстві, головним розпорядником та контролером бюджетних коштів якого є Департамент інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА, встановлено нестачу товарно-матеріальних цінностей на майже 900 тисяч гривень – всього 35 позицій, найдорожча з яких – LED-екран вартістю 420 тисяч гривень. Матеріали направлені до ГУ НП в Хмельницькій області, в лютому зареєстроване кримінальне провадження за ст. 191 КК України. Санкція статті передбачає до 5 років позбавленням волі.

Крім того, було встановлено, що керівник закладу Андрій Клименко приймав на роботу близьких родичів, не повідомивши про можливий конфлікт інтересів згідно вимог Закону України «Про запобігання корупції». Матеріали також направлені для прийняття рішення до органів прокуратури.

Наразі намагання обговорити з керівником підприємства ситуацію, що склалася, не увінчалися успіхом – протягом двох місяців пан Клименко не виходить на зв’язок. За словами голови облради, він перебуває за межами області.  

Шкірвенерологічний диспансер

Результати перевірки встановили численні порушення у веденні бухгалтерського обліку, а саме:

  • невірне нарахування заробітної плати директору підприємства та 11 працівникам медичного персоналу
  • перерахування зайвих коштів на карткові рахунки працівникам під виглядом заробітної плати, що не було підтверджено документально
  • неправомірне використання коштів, що мали б бути спрямовані на запобігання та боротьбу захворювання COVID-19
  • інші грубі порушення бухгалтерського обліку.

Під час перевірки добровільно були відшкодовані кошти в сумі 357 тисяч гривень. Всього по акту перевірки задокументовано порушень на загальну суму 394 тис. грн. Матеріали перевірки в найкоротший термін будуть спрямовані до органів прокуратури для прийняття рішення згідно з чинним законодавством.

За матеріалами Хмельницької обласної ради

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter