Новини
Суспільство

Нардеп з Хмельниччини розповів, коли в країні перестануть переводити годинники

Народний обранець від Хмельницької області, перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук ініціював законопроєкт про обчислення часу, у разі прийняття якого в державі мали би припинити переводити годинники двічі на рік – на годину вперед та назад відповідно. У першому читанні документ у парламенті не пройшов, але до наступного “переходу”, сподівається нардеп, проєкт закону вдасться доопрацювати так, аби він був прийнятий. Хмельничани ж розповіли, як ставляться до переведення годинників та як це впливає на їхнє життя.

Ухвалити проєкт закону №4201 намагалися народні обранці на сесії парламенту 19 березня. Проте, для його прийняття не вистачило 14 голосів: При необхідних мінімум 226 “за” проголосували 212.

На думку віцеспікера ВРУ, економічна доцільність переведення стрілок годинника наразі не доведена. А ввести на території України єдиний київський час – це геополітичне завдання, повідомляє видання “Слово і діло”.

За словами Руслана Стефанчука, 95% території держави перебуває в межах єдиного часового поясу – UTC+2. Тільки Луганська та частково Донецька і Харківська області, а також незначна частина Закарпатської області розташовані в інших часових поясах.

Тимчасова різниця між ними становить 68 хвилин. В результаті на сході незадоволені літнім часом, тому що світає там о 3 годині ночі, а захід – зимовим, через який о 9 ранку все ще темно, – зазначив Стефанчук.

Також він додав, що на повторне читання подали текст законопроєкту, в якому передбачено, що “органи місцевого самоврядування у разі потреби можуть рекомендувати час початку робочого дня для підприємств, установ і організацій всіх форм власності на відповідній території”.

І автор законопроєкту, і частина його колег у Раді сподіваються, що цьогоріч Україна востаннє переходить на літній час, і з другої спроби документ таки отримає необхідну кількість голосів народних обранців, і переходу восени на зимовий час уже не буде.

Готуватися заздалегідь

Так радять ставитися до переведення годинників на літній час хмельничани. Хоч здебільшого люди не до кінця розуміють сенс гойдання стрілок вперед-назад, та особливого дискомфорту у них це, судячи з відповідей на питання журналістів каналу Перший Подільський, не викликає. Ті ж, хто відповідально ставиться до свого здоров’я, починають готуватися до чергового стрибка часу заздалегідь – раніше лягають, раніше встають. А дехто й зовсім не помічає змін.

Отож, нагадуємо, в ніч з 27 на 28 березня, о 3:00 (за київським часом) відбудеться, сподіваємося, останнє переведення стрілок годинників на годину вперед. Загалом, така процедура у нашій державі відбувається двічі на рік: в останню неділю березня (на літній час) та в останню неділю жовтня – (на зимовий час).

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter