Новини
Екологія

На Хмельниччині заборонили галасувати у лісах та рибалити на водоймах

Від завтра на території Хмельницької області стартує сезон тиші, під час якого заборонено проводити роботи, які є джерелом підвищеного шуму. Також з 1 квітня в області розпочинається весняно-літня заборона на лов водних біоресурсів.

Сезон тиші

Під час “сезону тиші” у місцях масового розмноження та вирощування потомства диких тварин має бути обмежена господарська діяльність, яка спричиняє шум, що може викликати занепокоєння та налякати тварин. За словами екологів, протягом 76 днів, від 1 квітня і до 15 червня поблизу місць проживання диких тварин заборонено: полювати, проводити вибухові роботи та санітарну рубку лісу, використовувати моторні судна, проводити змагання за їх участі тощо.

Забезпечувати охорону середовища існування, умов розмноження і шляхів міграції тварин зобов’язані підприємства, установи, організації і громадяни під час будь-якої діяльності, що може вплинути на спокій тварин, – додають екологи. Присутність людей та проведення робіт у місцях, де живуть дикі тварини, має бути абсолютно нечутною і не створювати «фактору турбування».

За порушення вимог «сезону тиші» передбачені штрафи:

  • на громадян – від 510 до 850 гривень,
  • на посадових осіб – від 850 до 1190 гривень.

Ні риби, ні раків

Так само від завтра, 1 квітня, на Хмельниччині стартує весняно-літня нерестова заборона на вилов риби. Тривалість заборони відрізняється залежно від водойм.

Любительське та спортивне рибальство у рибогосподарських водних об’єктах Хмельницької області в межах району діяльності Управління Держрибагентства у Хмельницькій області, заборонені у такі строки:

  • у річках та їх кореневих водах – з 1 квітня по 20 травня (включно);
  • на водосховищах, озерах, ставках – з 1 квітня по 10 червня (включно);
  • в придаткових системах водних об’єктів (протоки, гирла, стариці, меліоративні канали, розливи водойм, які тимчасово заповнюються водою в період весняної повені ) – з 1 квітня по 30 червня (включно).

Також з 1 квітня по 30 червня встановлюється заборона на добування раків. Вона пов’язана із виношуванням ними ікри, личинок та першою линькою.

Переглянути місця, де любительське та спортивне рибальство у період заборони дозволене, можна на інтерактивній карті, яку створили працівники Хмельницького рибоохоронного патруля.

Електронна карта допоможе рибалці зрозуміти, знаходиться він в забороненій чи дозволеній зоні і де закінчуються межі цієї зони, – повідомляють у пресслужбі Хмельницького рибоохоронного патруля.

Як зазначають у відомстві, в нерестовий період ловити рибу у дозволених місцях можна з берега однією вудкою з одним гачком чи спінінгом. Норма добового вилову обмежена трьома кілограмами водних біоресурсів.

У період нересту на вказаних вище водоймах заборонене пересування плавучих засобів (човнів), організація змагань з рибальства та проведення підводного полювання, проведення вибухових та інших видів робіт, добування будівельних матеріалів (видобування піщано-гравійної суміші, розчистку русел річок, днопоглиблення, берегоукріплення тощо).

У Хмельницькому рибоохоронному патрулі зазначають: повідомити про порушення або отримати додаткову інформацію про нерестову заборону можна за телефоном «гарячої лінії» відомства: (068) 384 98 10.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter