Новини
Здоров’я

У лікарні Кам’янця щомісяця рятують до двох десятків хворих з гострим інфарктом

Аби пацієнти, які потребують оперативного втручання на серці, вчасно отримували допомогу, спеціалізований медичний заклад має розташовуватися на відстані години транспортування. Тож мешканці районів, розташованих ближче до Кам’янця, ніж до Хмельницького, у медичному закладі отримують вчасну та професійну допомогу лікарів. Незабаром реперфузійний центр планують відкрити і на півночі області.

Відділення інвазивної кардіології та інтервенційної радіології КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» запрацювало на базі міської лікарні Кам’янця-Подільського 1 квітня 2019 року. Відкрили його у медичному закладі, аби наблизити високоспеціалізовану кардіологічну та кардіохірургічну допомогу мешканцям Хмельниччини.

У відділенні надають повний спектр невідкладних кардіологічних процедур при серцево-судинних захворюваннях – коронарографії, стентування, оклюдери, імплантації кардіостимуляторів та інші втручання на серці та судинах мешканцям міста Кам’янець-Подільського, Кам’янець-Подільського, Чемеровецького, Дунаєвецького та Новоушицького районів.

Відділення оснащене усім необхідним, ми маємо сучасний ангіограф, обладнання у самій катетеризаційній лабораторії. Пацієнти із гострим інфарктом забезпечені безкоштовними стентами. За два роки ми провели майже пів тисячі черезшкірних коронарних втручань. З жовтня 2020 року надаємо цілодобову допомогу пацієнтам з гострим інфарктом міокарду, щомісяця рятуємо близько 15-20 таких пацієнтів. Плануємо не зупинятися на досягнутому, вдосконалюватись, опановувати нові методики лікування і надавати необхідну допомогу якомога більшій кількості кам’янчан, які цього потребують, – розповів завідувач відділення Дмитро Петрук.

Інтервенційна кардіологія передбачає втручання на серці, реперфузії – відновлення кровопостачання різних органів і систем. Центри, які надають таку специфічну медичну допомогу, мають бути у межах годинної доставки хворого з гострим інфарктом міокарду, плюс ще одна година потрібна на виконання процедури стентування. Якщо, до прикладу, пацієнт у такому важкому стані перебуває у Дунаєвецькому районі, а його потрібно доправити у Хмельницький і надати допомогу, – у дві години вкластись практично неможливо. Тож, спільно з обласним департаментом охорони здоров’я, в рамках реорганізації кардіологічної та кардіохірургічної допомоги, втілюємо ідею створення реперфузійних центрів у віддалених від обласного центру районах. В найближчих планах – створення аналогічного центру на півночі області, у Нетішині, – каже головний кардіохірург Хмельницької області, директор КНП «ХОССЦ» Андрій Кланца.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter