Новини
Суспільство

Мешканці Славути відреагували на появу мобільного госпіталю у місті

Мобільний шпиталь у Славуті розгорнули й наразі він готовий приймати пацієнтів. Він вважається резервним, розміщення його на території області є превентивним і використаний він може бути лише у крайньому разі, коли в лікарні не залишиться вільних місць для нових хворих. Попри це мешканці Славути не дуже схвально поставилися до ідеї розгорнути медичне містечко саме в їхньому населеному пункті.

Резервний, автономний і готовий до роботи

Нагадаємо, мобільний госпіталь ДСНС до цього розташовувався на Івано-Франківщині, в смт Богородчани. Протягом місяця роботи там зі 120 ліжко-місць використали лише 17.

У Славуту мобільний госпіталь прибув 2 квітня, а вже наступного дня почалися роботи з його розгортання біля інфекційного відділення міської лікарні. Наразі роботи майже завершені і від завтра, 7 квітня, госпіталь готовий буде приймати хворих, якщо у цьому виникне потреба.

Все автономне. Є ліжко з постіллю, є штатив для крапельниці, біля кожного ліжка – 10-літровий кисневий концентратор. Але цей шпиталь розрахований на хворих середньої важкості, потокового кисню там немає, – пояснює директор КП “Славутська міська лікарня” Леонід Радзивілюк.

Для одночасного лікування 120 пацієнтів знадобиться 6 медичних бригад. Нині сформовано лише дві. Всі вони – працівники Славутської міської лікарні із різних відділень. Зараз вони ще працюють у стаціонарному режимі, лише в інфекційному відділенні міської лікарні станом на вчора, 5 квітня, перебувало 102 пацієнти з COVID-19. І мобільний госпіталь стане додатковим навантаженням для персоналу.

Коли почнуть госпіталізувати перших пацієнтів, наразі невідомо. Як і те, скільки часу намети стоятимуть на Хмельниччині. Лікарі кажуть, все буде залежати від кількості хворих.

“Будуть звозити з усієї області”

Мешканці ж Славути по-різному ставляться до того, що саме в їхньому місті розгорнули польовий шпиталь. Одні кажуть: завдяки медичному містечку можна буде вилікувати більше хворих і не доведеться вибирати, кого госпіталізувати, кого ні. Інші кажуть – госпіталь потрібно було встановлювати іншому місці (біля військового госпіталю або біля тубдиспансеру) або в іншому місті (у Нетішині або Шепетівці). І переважно до появи медичного містечка люди ставлять без позитиву.

Попри те, що неодноразово зазначалося: встановлення госпіталю є запобіжним заходом і ймовірність того, що він не буде використаний, або буде завантажений мінімально, висока, славутчани, схоже, очікують, що хворих “будуть звозити з усієї області”. І кажуть: “Навіщо нам звозити чужих, у нас що, своїх немає?” При цьому логічно пояснити люди своє негативне ставлення до розгортання госпіталю не можуть, лише кажуть: є якийсь страх.

Що кажуть славутчани – дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський

Гаряче і в коментарях під новинами про розгортання госпіталю у соцмережах. Так, у групі “Підслухано в Славуті” мешканці міста дискутують на тему госпіталю досить активно. Там також переважають негативні коментарі та нарікання на те, що думку людей попередньо не запитали.

До прийняття рішення його ставити чомусь не питали. А коли вже стоїть сенс питати?

Проте, схоже, незадоволені люди не стільки тим, що госпіталь розмістили саме у Славуті, скільки тим, що й встановили у центрі міста:

На окраїні міста треба було ставити, а не в центрі.

Дійсно, є госпіталь є тубдиспансер, чому туди не можна звозити хворих??? Але в нас завжди все робиться через одне місце!!!!

Не знаю як на рахунок тубдиспансеру, а госпіталь в плачевному стані, шкода що такий велетень не може бути запасним варіантом для людей у такий не простий час. Все розтрощено, розкрадено….зате під охороною… Нехай той шпиталь нікому не знадобиться, нехай усі будуть здорові.

Потрібно було ставити в районному центрі Шепетівка!

Є й такі, хто вважає, що гроші, витрачені на намети, краще було вкласти у реставрацію госпіталю у Славуті. Те, що мобільний госпіталь був придбаний для ДСНС задовго до того, як його почали використовувати для лікування хворих на COVID-19, на його розгортання і підготовку до роботи потрібно декілька днів, а на реставрацію стаціонарного госпіталю та його облаштування укомплектування піде чимало часу та коштів, люди схоже, не розуміють.

Поодинокі голоси на захист розміщення госпіталю у Славуті так і залишаються поки що поодинокими.

Поставили намети на 120 місць–погано!!!Якщо немає місця в лікарні –теж погано! В Києві люди на кушетках в коридорах в лікарні лежать…Якщо захворієш, то по всьому місту потрібно їздити і проситися в яку-небудь лікарню… А вам нічим не можна догодити… В Шепетівку краще було б їздити, як в своєму місті лікуватися. І не в центрі міста!!!А на території лікарняного містечка, поряд з інфекційним відділенням. Поряд всі лікарі.(хоча лікарів не вистачає). Територія лікарні огороджена. До вулиці і прилеглого будинку далеко. Бацили Ковіду туди не долетять. Люди що збираються коло тих наметів натовпом ходити без масок, так як на базарі??? – намагаються достукатися один до одного славутчани.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter