Новини
Офіційно

Промислове виробництво Хмельниччини номінально зросло, у реальних цінах – впало

Обсяг реалізованої промислової продукції (товарів, послуг) у Хмельницькій області за перші два місяці року становив 7,429 мільярда гривень, що на 410 мільйонів більше, ніж у торішньому січні-лютому.

У структурі реалізації 50,7 відсотка припадає на переробну промисловість, з неї: 21,1 відсотка – на виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів, 12,5 відсотка – на виробництво ґумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції, 4,4 відсотка – на машинобудування. Підприємствами з виробництва та постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря реалізовано 46,9 відсотка від загального обсягу, поінформували в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Якщо порівнювати з минулим роком, то переробна промисловість «впала» з 4,0 до 3,8 мільярда; «витягнула» обласні показники Хмельницька атомна електростанція. Якщо на початку минулого року підприємствами з виробництва та постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря продали товару на 2,8 мільярда (сорок відсотків загального обсягу), то нинішнього року – на 3,5 мільярда гривень (майже 47 відсотків).

Варто зазначити, що зростання частки ХАЕС свідчить лише про загальний занепад промисловості, бо атомна, маючи два блоки з фіксованою потужністю, не збільшує відпуск електрики. Зростання показників обумовленою подорожчанням електроенергії.

І взагалі, якщо врахувати річну інфляцію, то вона «з’їла» номінальне гривневе зростання; в реальності індекс промисловості в січні-лютому становив становить 97,3 відсотка.

Автор: Костянтин Зварич

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter