Новини
Події

На розвиток аеропорту та на прапор депутати Хмельниччини виділили майже однакові кошти

Попри карантин, вчора у Хмельницькому відбулося пленарне засідання IV сесії обласної ради, в якому взяли участь 58 депутатів. Протягом сесійного дня вони розглянули понад пів сотні питань. Здебільшого голосували одноголосно, проте деякі рішення викликали жваві обговорення. Особливо запеклі дискусії точилися навколо рішення щодо виділення коштів на встановлення державного прапора на одній з найвищих точок обласного центру. Гроші, 5 мільйонів, з обласного бюджету, на прапор виділили. Трохи більше, ніж 6 мільйонів, отримав і Хмельницький аеропорт.

Створення та ліквідація

На засіданні сесії оголосили про створення двох нових депутатських груп: «Єдність» у складі 27 обранців очолила депутатка Оксана Каденко, у «Рівні можливості», якою керуватиме Лілія Брухнова, увійшло 8 депутатів.  Наразі в обласній раді наразі нараховується 5 депутатських об’єднань: «Аграрії Хмельниччини», «Медицина Хмельниччини», «Хмельниччина виробнична», «Рівні можливості» та «Єдність».

Майже одноголосно депутати підтримали рішення про ліквідацію дитячих санаторіїв – у Кам’янці-Подільському, Маліївцях та Великому Жванчику – фінансування яких з 1 квітня 2020 припинила Національна служба здоров’я України.

Санаторій «Дністер», розташований у Старій Ушиці, залишається у комунальній власності і продовжує функціонувати. Щодо санаторію у Великому Жванчику, то при прийнятті рішення про його ліквідацію врахували звернення голови Дунаєвецької громади про те, що вона готова забрати у власність цей майновий комплекс. Малієвецький санаторій «Світанок» у Новодунаєвецькій тергромаді теж погодилися забрати і вже заклали кошти на створення там туристично-інформаційного центру, – прокоментував перший заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук.

Проте не всі депутати погодилися з таким рішенням.

Закриття лікувально-оздоровчих закладів, особливо дитячих, неприпустиме явище за будь-якої ситуації у бюджеті області. Потрібно знаходити шляхи поповнення бюджету, а не економити на дітях та медиках, – прокоментував нашому виданню керівник фракції «Батьківщина» у Хмельницькій обласній раді Сергій Яковлев.

Ліквідували обранці Хмельниччини й обласну фірму «Фармація». Щоправда, трохи подискутували з цього приводу. Частина обранців наголошувала на необхідності зберегти цей об’єкт.

Я, як керівник медичного закладу, хочу зауважити, що обласна фірма «Фармація» – ліцензований заклад, який забезпечує наркотичними засобами та прекурсорами заклади першого, другого і третього рівня. І ми маємо добре подумати і вивчити це питання, – зазначила депутатка Наталія Кухарук.

Ліквідація – це не вирішення проблеми, це закривання очей на неї, – додала депутатка Оксана Каденко.

Там є велика кількість порушень. Більше того, прокуратурою кримінальне провадження було відкрите щодо ліцензій, які має «Фармація» на поширення певних наркотичних речовин. Але так само ми пропрацювали це питання, і апаратура та обладнання, на якому вироблялися ці речовини, так само як і їх реалізація, можуть бути передані на ті чи інші наші комунальні заклади охорони здоров’я, щоб ця проблема не зависала, – розповів журналістам МТРК “Місто” Володимир Гончарук.

Аеропорт, вода та депутатські запити

Ще одним нагальним питанням на порядку денному сесії було відновлення Хмельницького аеропорту. Розвиватимуть його завдяки співфінансуванню з міського та обласного бюджету.

Ми маємо до кінця квітня отримати кадастровий номер нашої земельної ділянки. За сприяння керівництва області нам вдалося отримати майно «Украероруху» – 33 одиниці на загальну суму 20,5 мільйона гривень, що дало нам можливість відновити електропостачання підприємства, – повідомив під час сесійного засідання директор КП «Аеропорт Хмельницький» Валерій Сорока.

До кінця року ставимо завдання завершити розробку проєктно-кошторисної документації реконструкції злітно-посадкової смуги та приймати перші вантажні літаки Нової Пошти вантажністю 1,5 тонни,зазначив на своїй сторінці у Фейсбук, підбиваючи підсумки сесії, Володимир Гончарук.

На розробку проєктно-кошторисної документації (ПКД) на реконструкцію аеродрому, на проведення її експертизи та отримання висновку з оцінки впливу на довкілля виділили з обласного бюджету 6 мільйонів 497 тисяч гривень.

Ці кошти також необхідні для проведення експертизи злітно-посадкової смуги та для поточних робіт, щоб відновити перевезення вантажів, як для великого, так і для малого та середнього бізнесу. Це головні завдання, які стоять перед нами на 2021 рік, – сказав Валерій Сорока.

За словами керівника підприємства, ПКД коштує 9 930 000 гривень, оцінка впливу на довкілля – трохи більше мільйона гривень і в 900 тисяч гривень обійдеться експертиза, тобто загалом потрібно трохи більш як 11 мільйонів гривень. Частину коштів, яких не вистачає, обіцяють додати з міського бюджету. За словами Володимира Гончарука, є домовленість із Хмельницькою міською радою про виділення 4,6 мільйона гривень.   

Майже одноголосно депутати проголосували за програму «Питна вода» на 2021-2022 роки. Нині в області централізованим водопостачанням охоплено 478 населених пунктів. І лише 33% сільського населення. Тому забезпечення мешканців Хмельниччини якісною питною водою залишається пріоритетним напрямком для депутатів. У цьому році запланували будівництво, реконструкцію та капітальні ремонти мереж водопостачання. В бюджеті на це передбачили 50 мільйонів гривень. Ще 62 мільйони виділять у 2022 році. Нині фінансування за програмою «Питна вода» потребують 35 територіальних громад краю, йдеться у сюжеті каналу Перший Подільський.

Також під час сесії розглянули 15 депутатських запитів, націлених, переважно, на вирішення болючих соціальних проблема населення Хмельниччини. Серед підтриманих – і запит щодо придбання та інсталяцію лінійного прискорювача для КНП «Хмельницький обласний протипухлинний центр».

Таким чином ми знімаємо питання, що онкохворі люди їздять до Києва та Рівного та чекають у чергах. Звичайно, відбудуться тендерні процедури, але орієнтовно це 60 мільйонів. Плюс 10 мільйонів було витрачено на побудову самого приміщення, так званого бункеру для захисту, – прокоментував депутат Юрій Смаль.

Пристрасті навколо прапора, який «має бути видно з Москви»

Найбільший в області державний стяг, який мають встановити з нагоди 30 річниці незалежності України і який обійдеться обласному бюджету у 5 мільйонів гривень, – тема «номер один» останніми днями у соцмережах. Дискутуючи на цю тему, користувачі соцмереж, як ніколи, майже єдині у своїх реакціях: на їхню думку, такі гроші в умовах пандемії та погіршення епідемічної ситуації на Хмельниччині, яку (ситуацію – ред.) наразі називають однією з найгірших в Україні, – недоречне витрачання коштів, які можна було б спрямувати на… На що спрямувати, у коментаторів традиційно у кожного своя думка. Один з варіантів – на придбання та встановлення у лікарнях кисневих станцій, яких, за різними підрахунками, можна придбати чи то три, чи то п’ять.

Тезу при «три кисневі станції» озвучив під час свого виступу у сесійній залі і народний депутат України Володимир Ар’єв. Натомість вислухав від обласних обранців докори у тому, що оцінювати таким чином державні символи не дуже доречно.

Те, що пандемія триває вже другий рік, не значить, що нам усім треба припинити жити і нехтувати державною символікою. Державна символіка при будь-яких війнах, репресіях і всьому – це є найголовніше. Якщо ми говоримо сьогодні, що всі ми є патріотами нашої країни, то давайте будемо ними залишатися за будь-яких умова, – прокоментувала депутатка обласної ради Оксана Бочкарьова.

Вона також додала, що підрахунки народного обранця некоректні, оскільки, до прикладу, придбання та встановлення кисневої станції для очолюваного нею закладу – обласного госпіталю ветеранів війни – обійдеться у набагато більшу суму.

Прокоментував цю статтю витрат в обласному бюджеті і голова Хмельницької обласної державної адміністрації.

В нас є кошти на встановлення цього прапора. І він може бути ще вдвічі більший, якщо долучаться спонсори, громадськість, благодійники. Він має бути таким, щоб його було видно навіть з Москви, – зазначив Сергій Гамалій.

Те, що прапор може бути більший, ніж було заплановано, і може обійтися не у 5, а 12 мільйонів, написав у коментарях на своїй сторінці у Фейсбук і перший заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук.

Для чого Хмельницькому прапор за 5 мільйонів, розповіла у коментарі для сайту Є директорка департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької ОДА Інна Михайлова. За її словами, це загальноукраїнський проєкт, в рамках якого величезні прапори встановлюватимуть у всіх обласних центрах країни.

Відповідно Хмельниччина не могла лишитися «білою плямою», – зазначила Інна Михайлова.

Очікується, що флагшток буде висотою 50 метрів, розміри полотна прапора: 8 на 13 метрів. Також планується, що прапор буде підсвічуватися.

До слова, найбільший прапор Хмельниччини одночасно буде і одним з найдешевших в державі. Принаймні, судячи з інформації з різних областей, де вже озвучили попередні розцінки на реалізацію ініціативи, дешевший державний стяг планують встановити у Рівному, за 3 мільйони. А найдорожчий, за 27 мільйонів, вже встиг стати причиною скандалу у Миколаєві.

У Хмельницькому ж вдалося зекономити, за словами Інни Михайлової, завдяки вдало вибраному місцю, яке не потребує додаткового облаштування, а саме – території дендропарку «Поділля», неподалік Меморіалу вічної слави, що у мікрорайоні Виставка. Тож за 5 мільйонів планують провести проєктно-вишукувальні роботи, встановити флагшток, встановити освітлення та підвести електрику. І, відповідно, виготовити полотно прапора, яке, як уже зазначалося, може бути більшим, ніж заплановано, якщо до ініціативи долучаться благодійники.

Як виглядатиме прапор, в ОДА обіцяють повідомити згодом, а от як виглядає територія, де планують встановити державний символ, хмельничани вже описали:

До величного прапора України біля совітських кібервоїнів, буде вести стрьомний пішохідний перехід та відсутність пандусу біля автосалону. Оточуватиме це все погане покриття у вигляді бруківки.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter