Новини
Культура

На Хмельниччині відбудуться масштабні археологічні дослідження

Востаннє великі археологічні розкопки у Городку проходили у 1968 році, тож наразі їх очікують не лише мешканці району, а й всієї області. На проведення досліджень, ініційованих ГО «Польська молодь Городоччини», ГО «Товариство доброчинне «Полонія» та Спілкою поляків України, виділили 100 тисяч гривень. Орієнтовно розкопки почнуть у травні-червні цього року. За їхніми результатами городоччани сподіваються дізнатися точну дату утворення міста.

Під час останніх великих арехологічних розкопок, які відбулися в середині минулого сторіччя, на Городоччині знайшли 27 поселень ранньослов’янського типу. Однією з унікальних знахідок став язичницький жертовник, подібний якому знаходили лише у столиці.

Згодом всі дослідження на Горододоччині мали точковий характер.

У 2007 році на Сатанівщині під час досліджень краєзнавці знайшли скіфський поховальний храм – унікальну рукотворну споруду. Протягом 5 років знахідку досліджували, а потім передали у Городоцький краєзнавчий музей, повідомляє Городок.City.

Наразі ж у Городку очікують нових масштабних археологічних досліджень, на які з місцевого бюджету виділили 100 тисяч гривень. За словами начальник відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міської ради Олега Федорова, під час розкопок планують віднайти докази того, що місто насправді набагато старіше, ніж про це свідчать перші писемні згадки. А вони, згідно з Постановою Кабміну, відносяться до 1362 року.

Жодними іншими фактами або історичними документами ця дата не підтверджена. Насправді наше місто значно старіше. І після дослідження цієї території сподіваємося дізнатися про час заснування нашого міста. Думаємо, що історію Городка після цих досліджень читатимемо по-новому, – зазначив посадовець.  

Де і коли відбудуться розкопки

Біля костелу Святої Анни є залишки муру, походження якого наразі невідоме. Тож краєзнавці спробують з’ясувати, чи це залишки дзвіниці, чи фортечних мурів, чи опорної стіни іншої споруди.

Поряд із місцем, де колись був костел Святої Анни, є печера протяжністю 13 метрів. Все, що відомо про цю печеру – те, що вона існує з часів Сарматського моря.

Почати археологічні роботи у Городку сподіваються у травні-червні. До того час планують отримати необхідні дозвільні документи. Контролюватиме дослідження Інститут археології.

На основі археологічних досліджень, якими керуватиме кандидат історичних наук, археолог Павло Нечитайло, буде зроблений науковий висновок. З нього городоччани й дізнаються, скільки насправді років місту.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter