Новини
Здоров’я

У райлікарні на Хмельниччині відкриють гемодіалізне відділення

Відділення “штучної нирки” у Городоцькій лікарні відкриють у приміщенні колишнього дитячого. На його ремонт кошти виділили з міського бюджету. Нове відділення, яке буде самостійною медичною одиницею, дозволить зменшити навантаження на місцевий бюджет та розвантажить обласний центр екстракорпоральної детоксикації та гемодіалізу Хмельницької обласної лікарні.

На Городоччині нині є 8 хворих, які потребують гемодіалізу. Для проведення необхідних процедур їх в середньому тричі на тиждень довозять у Хмельницьку обласну лікарню. Процедура триває мінімум чотири години. Аби зібрати усіх пацієнтів, які мешкають у різних населених пунктах громади, та вчасно доставити їх на процедуру, авто вирушає в дорогу о 5-6 годині ранку. Відповідно, люди втомлюються та виснажуються. Крім того, на те, аби забезпечити транспортування хворих, доводиться витрачати чималі кошти з місцевого бюджету.

Тому створення гемодіалізного відділення безпосередньо у лікарні Городка є досить актуальним. Відкрити його планують у хірургічному корпусі, там, де раніше було дитяче відділення, яке перевели у нове приміщення, повідомляє Городок.Сіtу.

150 тисяч на ремонт, обладнання – – коштом фірми-постачальника

На ремонт майбутнього відділення “штучної нирки” з міського бюджету виділили 150 тисяч гривень. Планується, що там буде два діалізних зали: в одному розмістять 5 апаратів штучної нирки, у другому буде окремий бокс для пацієнтів з інфекційними захворюваннями. Крім того, у відділенні планують облаштували залу очікування, санвузол та кабінет для медперсоналу.

Обладнати нове відділення планують коштом фірми, яка готова співпрацювати з лікарнею за умови, що постачатиме у майбутньому і всі розхідні матеріали, необхідні для лікування хворих. З представниками фірми дирекція закладу уже провела попередні перемовини.

Представники цієї фірми вже приїжджали до нас, оглянули приміщення, дали рекомендації щодо ремонтних робіт, вимог до електропостачання та водовідведення. Згідно з їхніми рекомендаціями тепер виготовляємо проєктну документацію на ремонт, – розповів директор КНП “Городоцька центральна районна лікарня” Олександр Кушнір.

Тим часом у лікарні готуватимуть лікаря-нефролога, навчання його планують завершити до кінця цього року.

Наразі на Хмельниччині головним медичним закладом, де надають допомогу хворим з нирковою недостатністю, є обласний центр екстракорпоральної детоксикації та гемодіалізу Хмельницької обласної лікарні. Він має філії у 5 містах області: Кам’янці-Подільському, Шепетівці, Старокостянтинові, Славуті та Дунаївцях. Поява власного гемодіалізного відділення у Городку не лише зменшить витрати місцевого бюджету на транспортування хворих, а й дозволить розвантажити центр у Хмельницькому.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter