Новини
Екологія

На Хмельницькій АЕС штучно вирощують риб-біомеліораторів

Весняний період для працівників інкубаційного цеху гідротехнічного підрозділу ХАЕС, чи, як вони між собою називають, рибного пологового відділення, – початок зародження майбутніх товстолобів, амурів та інших видів риб. Саме в цей період працівники підрозділу відбирають гіпофіз у статево зрілих риб, який висушують для тривалого зберігання, а потім у потрібний час готують суспензію препарату для ін’єкції рибам.

Наявність риби у водоймі ХАЕС – технологічна необхідність, вода для охолодження теплообмінного обладнання має відповідати визначеним хімічним та фізичним характеристикам. Її оптимальний стан здатні підтримувати разом з іншими чинниками природні біомеліоратори: білий амур, товстолоб, короп тощо. Вся риба, що знаходиться у водосховищі, працює на підвищення якості води і безпеки діючих енергоблоків.

За словами начальника дільниці біомеліорації ГТЦ ВП ХАЕС Світлани Авєріної, мешканці озера-охолоджувача ХАЕС – рослиноїдні породи риб, до яких відносяться товстолоб і амур, не відкладають ікру.

«Це завезені в Україну риби, яким не підходять наші умови, тому ми їх штучно відтворюємо. У інкубаційному цеху відбувається штучне запліднення риби і отримується личинка, яка певний час утримується в інкубаційних апаратах, а потім заселяється в ставки, де вирощується до осені», – розповіла фахівець із багатолітнім досвідом риборозведення Авєріна С.

Лише восени, згідно з відповідним Режимом рибогосподарської експлуатації водойми-охолоджувача ВП ХАЕС, що  розроблений інститутом рибного господарства Національної академії аграрних наук України і якого дотримується гідротехнічний підрозділ Хмельницької АЕС, відбувається зариблення водосховища. Наразі, здійснюється підготовка спеціальних ставків, в яких певний час перебуватиме мальок штучно відтворених порід риб.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter