Новини
Офіційно

Експорт з Хмельниччини до Росії скоротився в десятки разів

Експорт товарів з області у січні–лютому становив 142,5 мільйона доларів, що на 30,1 відсотка більше, ніж за два перші місяці минулого року. Імпорт натомість зменшився на шість відсотків до 73,9 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 68,6 мільйона. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,93 (у торішньому січні–лютому лише 1,39).

Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу збільшився у порівнянні з торішнім січнем-лютим на 13,3 відсотка та становив 59,0 мільйона доларів, або 41,4 відсотка від загального показника. Найвагоміші експортні поставки товарів серед країн-членів ЄС здійснювалися до Польщі, Німеччини, Іспанії, Нідерландів. Серед інших країн світу найбільше експортувалися товари до Китаю (чверть від усіх поставок), Туреччини, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Білорусі, Єгипту.

У загальному обсязі експорту товарів порівняно з торішнім січнем–лютим збільшилась частка зернових культур (загалом більше половини від обсягу); молока та молочних продуктів, яєць птиці, натурального меду; жирів та олій; залишків і відходів харчової промисловості. Натомість зменшилась частка насіння і плодів олійних рослин; продукції борошномельно-круп’яної промисловості; електричних машин; солі, сірки тощо.

Імпорт товарів з країн Європейського Союзу хоч і зменшився проти січня-лютого, але становив майже половину від загального обсягу – 35,5 мільйона. Серед країн ЄС найвагоміші імпортні надходження товарів здійснювалися з Німеччини, Польщі, Італії, Литви, Румунії.

У загальному обсязі імпорту товарів збільшилась частка пластмас, полімерних матеріалів; зернових культур; їстівних плодів та горіхів; палив мінеральних, нафти і продуктів її перегонки. Зменшилась частка механічних машин; засобів наземного транспорту, крім залізничного; електричних машин; суден, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами з 92 країн світу. Обсяги торгівлі Хмельниччини з державою-агресоркою нині скотилися до мізерного рівня: експорт – 0,9 мільйона доларів, імпорт – 2,5 мільйона. Фактично експорт до Росії становив менше відсотка, імпорт – близько трьох. А, до прикладу, ще десять років тому він становив понад третину! Так, у 2010-му році із загального обсягу в 291,4 мільйона доларів в РФ експортували товарів на 110,1 мільйона.

Автор: Костянтин Зварич

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter