Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому комунальники безоплатно забирають зелені відходи у приватному секторі

У Хмельницькому вже другий рік поспіль зелені відходи містян вивозить спеціальна автівка підприємства “Спецкомунтранс”. Комунальники закликають порубати гілля так, аби його довжина була 80-120 см, зв’язати у в’язанку і залишити біля свого домогосподарства. Там його переробляють на щепу за допомогою спеціальної дробильної машини. Вивезти гілля можна і самостійно на полігон за містом. Відходи приймають безоплатно. Головне – угода зі “Спецкомунтрансом”.

Я наголошую, що це стосується гілля, а не листя.  Листя у приватному секторі має компостуватися та згодом його можна використовувати для підживлення домашніх культур. У тарифі “Спецкомунтрансу” функції вивозу зелених відходів нема. Вона для підприємства загалом збиткова. Ми вирішили піти назустріч містянам. Проте є і люди, які вивозять гілля на полігон самостійно. На місяць це зазвичай 10-15 випадків, – розповідає директор КП “Спецкомунтранс” Олександр Зімін.  

Автомобіль з водієм та двома вантажниками виїздить щодня, крім неділі, кожного  першого тижня місяця. У понеділок – Гречани, у вівторок – Заріччя, у середу – Центр, у четвер і п’ятницю – Дубове, у суботу – Ракове та Південно-Західний мікрорайон. У сміттєві баки такі відходи складувати не потрібно. Спалювати такий непотріб заборонено.

Нагадаємо, від 2018 року небезпечні відходи – термометри, медикаменти, батарейки – у Хмельницькому приймає екобус. Згодом їх відвозять у Київську або Львівську області. На ці витрати у міському бюджеті цьогоріч передбачено 547 тисяч гривень. Поблизу полігону восени 2020 року запрацював і Центр управління відходами – прелюдія до запуску сміттєпереробного комплексу. Сміття тут приймають у 13 фракціях. Серед них – небезпечні відходи, які можна сюди привезти самостійно. А також – пляшки, скло, папір, змішані відходи, комбіновані  упаковки “tetra pak”.

Центр влаштований за типом самообслуговування. Тобто вже відсортований  самостійно непотріб люди мають скинути у відповідні контейнери. Розібратися з тонкощами містянам допомагають і працівники Центру.

Наприклад, використані шпалери потрібно викинути не у фракцію “папір”, а до змішаних відходів. Центр не лише  приймає і здає на перероблення. Деякі речі у нас можна використати повторно. Наприклад, меблі, техніку. Інколи привозять, телевізори, холодильники, мікрохвильовки у робочому стані. А інші можуть приїхати і цими речами скористатися. Або ж взяти і відремонтувати. Така ж ситуація і з одягом. Саме у цьому випадку найчастіше ми говоримо про повторне використання. До нас часто приїжджають соцслужби та громадські організації, які ці речі забирають. Але взяти одяг може s будь-хто. Це трішечки схоже на безоплатний секондхенд, – пояснює представниця офісу реалізації проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький” Світлана Каритун.   

Скористатися послугами Центру управління відходами можуть не лише хмельничани, а й жителі Хмельницької об’єднаної територіальної громади.  

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter