Новини
Події

На Хмельницькій АЕС модернізували тренажер блочного щита управління

На Хмельницькій АЕС завершено модернізацію повномасштабного тренажера (ПМТ) блочного щита управління (БЩУ). Наразі проходить етап дослідної експлуатації, іншими словами, «гарантійний рік», протягом якого усуватимуть дрібні зауваження.

Відповідність повномасштабного тренажера БЩУ енергоблоку-прототипу – необхідна умова якісної підготовки персоналу. Модернізація ПМТ ХАЕС передбачена і програмою продовження терміну експлуатації першого енергоблока. Зокрема, впровадження сучасних програмно-технічних комплексів, систем управління та заміна окремих фрагментів, які відбулися на діючому енергоблоці, здійснено і на повномасштабному тренажері.

Роботи з модернізації тренажера проводили представники американської компанії-розробника GSE Perfomance Solutions Inc. Брали участь у процесі й інструктори групи тренажерної підготовки, що мають досвід роботи на діючому енергоблоці. Також залучалися до модернізаційних робіт на тренажері працівники відділу ядерної безпеки, цеху теплової автоматики та вимірювань, реакторного та турбінного цехів ВП ХАЕС.

За словами заступника генерального директора з персоналу ВП ХАЕС Богдана Шмигельського, здійснювалася модернізація не лише програмного забезпечення, технічних засобів ПМТ, але і системи відео- та аудіозв’язку із кризовими центрами.

Попри тривалий модернізаційний процес, ми не зупиняли підтримку кваліфікації персоналу, користуючись попередньою моделлю тренажера. Відповідне рішення було погоджене з Державною інспекцією ядерного регулювання України, що давало нам повне право на такі навчання, – зазначив Богдан Шмигельський.

За словами начальника навчально-тренувального центру (НТЦ) ВП ХАЕС Василя Слуханського, персонал, який проходить навчання на тренажері, першим зіштовхується із позаштатною ситуацією на АЕС. Саме тому від оперативних, злагоджених дій персоналу залежить безпека атомної станції в цілому.

За матеріалами інформаційного центру ВП “Хмельницька АЕС”

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter