Новини
Здоров’я

Дмитро Разумков у Хмельницькому: “Питання з киснем не вирішується за день”

Голова Верховної Ради України під час свого візиту до Хмельницького прокоментував ситуацію, яка склалася в обласному центрі з постачанням кисню у медичні заклади.

Нагадаємо, Дмитро Разумкові учора, 22 квітня, перебував на Хмельниччині. Головна мета візиту спікера парламенту – участь у відкритті оновленого корпусу КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр», в якому запрацював реперфузійний центр.

Відповідаючи під час брифінгу на питання журналістів щодо ситуації, яка склалася у Хмельницькому з постачанням у медичні заклади кисню, необхідного хворим на коронавірусну інфекцію, Дмитро Разумков зазначив:

Проблема з киснем час від часу виникає в усіх регіонах. Ви бачите, що сьогодні велика кількість людей, які хворіють і потрапляють до лікарень, потребує кисневої підтримки. І об’єми, які сьогодні для цього необхідні, важко виробляти в межах України.

За словами Голови ВРУ, наразі є два варіанти розв’язання цієї проблеми. Перший – той, який реалізували у серцево-судинному центрі, збудувавши власну кисневу станцію.

Але вона коштує плюс-мінус 10 мільйонів в тому форматі, який ми сьогодні могли подивитися. Вона розрахована на 25 людей, які постійно перебувають на ШВЛ, плюс 50 пацієнтів, які перебувають у лікарні, – пояснив Дмитро Разумков.

Щодо другого варіанту, а саме зрідженого кисню, який привозять цистернами, то тут є певна проблема з його зберіганням, сказав посадовець.

Об’єктивно, ви кажете, на 2-3 дні вистачає кисню – воно завжди так. Тому що резервуарів, щоб зберігати цей кисень 5-15 днів у вас просто немає. І побудувати їх не так просто, тому що відстань від будівлі до резервуара повинна бути не менше 25 метрів. І це проблема, бо немає таких площ, – пояснив голова ВРУ.

Тож, за його словами, потрібно шукати інші виходи з ситуації, або будувати кисневі станції.

Але це кошти, і це час.  Я впевнений, що поступово ми будемо проходити цей процес, але також повинні бути свідомими, що це не можна зробити за один день, – резюмував Дмитро Разумков.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter