Новини
Здоров’я

Хмельниччина залишається у «червоній» зоні

Попри певне покращення ситуації із захворюваністю на COVID-19 на території Хмельниччини, область не готова перейти у зону епідбезпеки з менш жорсткими карантинними обмеженнями. Позитивна динаміка спостерігається у завантаженості ліжкомісць у медичних закладах, які надають допомогу хворим на ковід, проте рівень госпіталізації все ще залишається високим і набагато перевищує мінімально дозволені показники. За тиждень в області лабораторно підтверджено понад 3 тисячі нових випадків захворювання та майже 100 смертей внаслідок ускладнень через COVID-19. Продовжується у краї також процес вакцинації населення.

Вакцина: скільки і кому

Вакцину в області наразі використовують декількох найменувань. Першою отримали 18300 доз вакцини Covishield, виробленої за ліценцією Oxford-Astra Zeneca. Станом на середину квітня нею було щеплено, за даними Хмельницької ОДА, 14 296 осіб, серед яких були медпрацівники, військовослужбовці, освітяни, люди, старші 80 років, публічні особи та ветерани бойових дій, працівники сфери державної безпеки, працівники соціальної сфери та інші категорії населення.

Другою в область «зайшла» CoronaVac від китайського виробника Sinovak. Оскільки друга доза вакцини має бути від того ж виробника, отриманої партії має вистачити для вакцинації 2840 осіб. Цією вакциною протягом останнього тижня щеплювали, зокрема, військовослужбовців та правоохоронців.

Тиждень тому в область доставили також 1 170 доз вакцини Pfizer-BioNTech. Загалом в Україну завезли 117 тисяч доз цієї вакцини, її торгівельна назва – Comirnaty. За словами виконувача обов’язків гендиректора Хмельницького обласного лабораторного центру Микола Габрикевич, це перша партія, отримана в області. Загалом Хмельниччина має отримати 4 680 її доз у чотири етапи.

Вакцину AstraZeneca-SKBio виробництва Південної Кореї в Україні отримали 23 квітня. Із 367 тисяч доз на Хмельниччину мають доставити 11 400. Її планують використати для вакцинації людей віком старше 65 років та тих, хто має отримати другу дозу вакцини AstraZeneca відповідно до визначеного інтервалу між першим та другим щепленням.

Усього від початку кампанії з вакцинації в області першу дозу вакцини станом на 23 квітня отримали 18 515 осіб. Два щеплення отримали 2 особи.

Динаміка покращується, «червона» зона залишається

Рівень госпіталізації на Хмельниччині станом на 24 квітня становив 99,4 на 100 тисяч населення при нормі – 60. При цьому станом на 22 квітня цей показник був 103,6. Позитивна динаміка простежується, проте вона недостатня для того, аби Хмельниччина могла розраховувати на перехід хоча б до «помаранчевої» зони.

Протягом тижня поступово знижувався і рівень завантаженості ліжок у медичних закладах, які надають допомогу хворим на COVID-19. Якщо у понеділок цей показник був 68,9%, то станом на сьогодні він становить 61,0%. При цьому ліжкомісця у Хмельницькій інфекційній лікарні досі  залишаються заповненими на 100%.

За тиждень в області додалося 3245 нових лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19. Станом на сьогодні від початку пандемії в області захворювання підтверджено у 81901 осіб. Одужало за тиждень 4628 осіб. 92 мешканців Хмельниччини померли внаслідок ускладнень, спричинених хворобою.

За попередніми прогнозами, протягом наступного тижня «червоними» залишатимуться 9 регіонів країни (в тому числі Хмельницька), «помаранчевими» – також 9, «жовтими» – 6. Із сусідніх з Хмельниччиною областей «червоною» буде лише Житомирська. Рівненська, Тернопільська та Вінницька – помаранчеві, Чернівецька – жовта.

За інформацією пресслужби Хмельницької ОДА

Стокове зображення від Depositphotos


PR
Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook