Новини
Здоров’я

На Хмельниччину доставили 12 570 доз вакцини

Чергова партія вакцини двох найменувань прибула вчора на обласну базу спецмедпостачання. Німецьку та південно-корейську вакцини використовуватимуть для щеплення людей віком 65+ та для повторного вакцинування осіб, які отримали першу дозу CoviShield. Мешканці області можуть записатися на вакцинацію організовано, якщо назбирають в одному колективі пів сотні охочих.

Про чергову поставку вакцини в область повідомив голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій. За словами очільника області, станом на середину вчорашнього дня вакциновано майже 19,5 тисячі мешканці краю, з них 3862 – протягом минулого тижня.

Отож учора в область надійшло 1170 доз Comirnaty (виробництва Pfizer-BioNTech) та 11400 доз AstraZeneca-SKBio (виробництва Південної Кореї). Вакциною Comirnaty щеплюють підопічних та працівників закладів соціальної сфери, а також працівників ДСНС.

У зв’язку з необхідністю дотримання особливих умов зберігання, вакцина надходить до нас раз на тиждень. Наразі використано вже 1050 доз, – зазначив Сергій Гамалій.

Також він додав, що вакцини CoviShield наразі використано 17516 доз, вакцини CoronaVac – 908 доз.

«Немає гіршої або кращої вакцини від COVID»

Однодозною вакциною CoronaVac отримують наразі щеплення вчителі, які будуть задіяні у ЗНО, працівники Нацполіції та ДСНС

Це китайська вакцина. Також розробляє цей виробник вакцини від грипу та гепатиту. Це звичайна хороша вакцина, термін зберігання її такий, як у всіх інших, температура та ж сама – +2 – +8 градусів. Хвилюватися про те, що можуть бути якісь серйозні побічні реакції, не потрібно. Єдине, що може бути – підвищення температури. Але це нормальна реакція організму на будь-яке щеплення, – пояснює лікарка Хмельницького міського центру ПМСД №2 Руслана Паштепа.

Як і з вакциною Covishield, в середньому за місяць усі, хто отримав щеплення CoronaVac мають ревакцинуватися. За словами лікарки, ефект від неї 83,5% після другої дози.     

Усього щеплення отримали понад дві сотні педагогів, задіяних у ЗНО. Окрім них CoronaVac’ом вакцинували людей з маломобільних груп населення. Ще одна вакцина, з якою працювали у Хмельницькому, – Pfizer.

В місті вже проведена вакцинація. І вакциновано у нашому Хмельницькому геріатричному пансіонаті 61 мешканець закладу та 59 працівників, – розповідає головна спеціалістка управління охорони здоров’я ХМР Ірина Кондратюк.

Масово вакцинувати від COVID-19 у Хмельницькому почали з березня вакциною Covishield. Наразі щеплення цією вакциною отримали понад 5 тисяч хмельничан, переважно – медичні працівники.

Ірина Кондратюк каже: якою вакциною отримувати щеплення – різниці немає. На користь тієї чи іншої спрацьовує інформація, яка лунає звідусіль, або ж бренд.

Наскільки я маю право судити, я не бачу якихось таких нюансів, що ця вакцина гірша, ніж інші вакцини. Всі вакцини від COVID-19 – на стадії випробовування. Саме тими великими масами людей, які зараз щеплюються. Не можна говорити про те, наскільки одна вакцина краща за іншу. Ми знаємо вакцини проти кору та краснухи, багато років. Знаємо, як вони діють, які дають результати. Теперішні вакцини ми лише вивчаємо, – пояснює Ірина Кондратюк.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Організовано – не менше 50 бажаючих

Записатися на вакцинацію мешканці Хмельниччини можуть колективно. У Хмельницькій ОДА повідомляють: організовані колективи, де набереться понад 50 осіб, які мають бажання вакцинуватися, можуть записати їх у чергу на щеплення.

Залишити заявку на виїзд мобільної бригади з імунізації до колективу можна за номером контакт-центру 0-800-60-20-19.

Заздалегідь потрібно:

  • призначити відповідального за підготовку та організацію процесу вакцинації;
  • скласти поіменні списки охочих вакцинуватися, врахувавши, що одна мобільна бригада може зробити близько 100 щеплень за день;
  • підготувати приміщення для вакцинації та медичного спостереження протягом 30 хвилин після щеплень (це приміщення має вмістити одночасно 5–10 осіб);
  • подбати маски (по одній на кожного працівника на кожні 2 години).

Щеплення організованих колективів відбуватиметься лише за наявності достатньої кількості вакцини та відповідно до етапів вакцинації. Дата приїзду мобільних бригад залежатиме від графіка постачання вакцини, – наголошують в ОДА.

Після отримання заявки, коли підійде час вакцинації колективу, регіональний координатор зателефонує відповідальній особі та повідомить усю необхідну інформацію для підготовки та проведення щеплень.

Якщо ж охочих щепитися в колективі менш ніж 50, у МОЗ радять записатися до листа очікування індивідуально на сайті або в мобільному додатку «Дія» чи за номером контакт-центру, вказаним вище.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook