Новини
Суспільство

У Хмельницькому вкотре відновлюватимуть топіарії на майдані

Те, що колись було “слонами”, наразі хмельничанам нагадує “страхітливу руку” або “озвірілого кабана”. У департаменті інфраструктури міста кажуть: у тому, що рослини в топіаріях ніяк не розростуться, винні люди. Ті, які заради селфі нехтують забороною та лізуть на крихкі конструкції, не призначені для такої активності. Хмельничани ж стверджують: топіарії не доглядають як слід, через що вони всихають та викликають більше жалю, ніж позитиву.

“Нехай стоїть. Як нагадування”

Фото наполовину всохлого топіарію на майдані Незалежності у центрі Хмельницького виклали днями на сторінці Департаменту інфраструктури міста з проханням «це демонтувати».

Жалюгідний стан, в якому перебувають рослини, схоже, давно перестав дивувати містян. І приваблювати любителів поселфитися, напевно, також. Можливо, саме через це рослинні скульптури тут досі ще хоч трохи живі.

До речі, минулого року у жовтні топіарії на майдані виглядали так:

На думку хмельничан, до такого стану живі скульптури довело невміння доглядати такі насадження та відсутність регулярного поливу. Адже, як пишуть в коментарях,

«у парку Чекмана топіарії у формі горщиків і подібних фігур, на які точно ніхто не вилазить, перебувають у такому ж стані. А то й гіршому».

Під фото хмельничани влаштували жваву дискусію. Одні кажуть: потрібно залучити до справи фахівців (хоча це варто було робити ще до того, як встановлювати), які б врятували кущі у формі слонів та надалі дбали про них належним чином. Інші кажуть – не чіпати, нехай стоять, як є, аби нагадувати любителям селфі, що не варто лізти на крихкі конструкції заради вдалого кадру, не думаючи про наслідки.

Рятуватимуть і сподіватимуться на диво

Попри те, що у коментарях авторка фото попросила, випереджаючи коментарі чиновників, «не говорити, що будуть підсаджувати інші породи дерев, бо це одоробло в такому стані стоїть вже напевно роки два, якщо не більше», у Департаменті інфраструктури зазначають: топіарії, які з’явилися на майдані незалежності у 2017 році, таки спробують врятувати. В черговий раз. Точніше, втретє. Як мінімум. За останні два роки.

Люди виконують свою роботу, підсаджують зелені рослини, живлять їх двічі на рік, обкопують. Але  постійно стикаємося з варварським ставленням до них пересічних мешканців. Не всіх, а тих, хто полюбляє робити селфі, і намагається не просто стати поруч з цими слоненятами, а видряпатися на них, – коментує начальниця відділу з благоустрою Управління комунальної інфраструктури Тетяна Циб.

За словами посадовиці, цього року запланована висадка нових зелених насаджень, задля чого буде розшиватися металева сітка, знову будуть видалятися засохлі частини та підсаджуватимуться нові рослини.

У департаменті інфраструктури сподіваються, що цього разу живим скульптурам таки вдасться вижити та зберегти свою форму. А поки що зелені слони хмельничанам більше схожі на «дикого кабана… який зовсім озвірів….» або на «якусь страхітливу руку, яка хапає землю». Або, швидше, намагається втриматися за землю.

До слова, неподалік скалічених слонів росте ще три “жертви” любителів селфі – дерева, які хмельничани називають по-різному: і сакурою, і мигдалем, і сливкою, але які однаково потерпають від людської уваги щоразу, коли надумають розцвісти.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook