Новини
Офіційно

Врожай соняшника на Хмельниччині за два десятиліття зріс у 200 разів

Аграрії області торік отримували 32,4 центнера з гектара, засіяного соняшником. Ще десять років тому врожайність становила 15,3 ц/га, а двадцять років тому – лише 6,4 центнера на круг. Тобто врожайність за двадцять років зросла вп’ятеро.

Крім того, зважаючи на високу рентабельність соняшника, площа, відведена під цю культуру, також невпинно зростає. Торік площа сягнула 175,9 тисячі гектарів. Десять років тому вона становила 28,7 тисячі га, а на початку тисячоліття лише – 4,7 тисячі гектарів. Фактично зараз під цю олійну культуру відводить земель у сорок разів більше.

Стрімке зростання врожайності та площ, зрозуміло, вплинуло на врожай. Минулоріч Хмельниччина зібрала 5,688 мільйона центнерів соняшника. Якщо порівнювати з минулими роками, то обсяги вражають: десятиліття тому насіння зібрали 0,424 мільйона центнерів. Двадцять років тому – 27,1 тисячі центнерів. Валовий збір, як бачимо, збільшився в понад 200 разів.

Причому зростання відбувається лише коштом агропідприємств, які забезпечили збір 99,8 % всього насіння. На господарства населення припадає лише 11,2 тисячі центнерів, зібраних торік, зазначили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Активність подільських аграріїв на ринку соняшника призвела до того, що він став помітним в експорті області. Причому, що важливо, ми вивозимо здебільшого не сировину – насіння, а готову продукцію – олію. До прикладу, минулоріч експорт олії становив 24,3 тисячі тонн на 18 мільйонів доларів (насіння – 333,7 тонни на 194,1 тисячі доларів), а п’ять років тому вивезли лише 1,4 тисячі тонн олії на суму в один мільйон доларів. Десять років тому олію взагалі не експортували, бо бракувало сировини та виробничих потужностей. У 2010-му вивезли лише 158,9 тонни насіння на 143,9 тисячі доларів. Фактично – три вагони.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook