Новини
Інфраструктура

На найстарішому кладовищі Хмельницького завершили інвентаризацію могил

На старому цвинтарі, що на вулиці Кам’янецькій у Хмельницькому, після інвентаризації налічили майже 2000 поховань. Облік розпочався  минулого літа після оголошення у міській раді про намір перетворити це місце на меморіальний парк на кшталт Личаківського кладовища у Львові. Мета такої трансформації – юридично припинити можливість подальших захоронень тут та убезпечити локацію від забудови.

Під час обліку могил виявилося: похованих у половині з них ідентифікувати неможливо. Адже за багатьма тутешніми захороненнями тривалий час ніхто не доглядав.

Кожну могилу – відому, чи не відому – ми зафіксували на план-схемі. Кожен пам’ятник чи хрест – теж. Якщо пам’ятник підписаний, то у нас значиться за ініціалами похованого. Якщо написи стерлися,  поховання зафіксоване як просто могила без імені. Деякі хрести та огорожі викрали особи, які ведуть антисоціальний спосіб життя. Торік представники ТРК “Місто”, які знімали на  кладовищі сюжет, стали свідком такого інциденту. Чоловік  виламав два хрести і йшов здавати на металобрухт. Викликані на місце поліцейські його затримали, – розповів директор спеціалізованого комунального підприємства “Хмельницька міська ритуальна служба” Сергій Бортник. 

Під час інвентаризації вдалося встановити й іншу дату першого поховання на цвинтарі. Якщо раніше вважалося, що це 1880 рік, то тепер кладовище стало на три роки старше.

Наразі міськвиконком прийняв остаточне рішення про закриття кладовища. Останній раз хмельничан тут ховали у 1964 році. Але гіпотетично могли і донині. Тепер юридично це неможливо. Рішення ж про створення меморіального парку мають схвалити на сесії міської ради. Наступний етап перетворення – це благоустрій території.

Думаю, на початку літа ми встановимо інформаційні таблички на входах до кладовища. Там буде описано, коли воно з’явилося, які відомі особи поховані тут. Благоустрій буде затяжним. Попереднього потрібно зробити понад 2000 квадратів доріжок, насадити декоративні дерева та кущі. Провалля склепів треба огородити. Адже туди вже провалювалися і люди, і комунальна техніка, – додає Сергій Бортник.

Площа кладовища на вулиці Кам’янецькій – близько 4 гектарів. Тут спочивають відомі проскурівчани. Серед них – офтальмолог Сергій Полозов, проскурівський міський голова (1917 – 1920 рр) Микола Сікора,  православний священник, котрий заступився за юдеїв під час Проскурівського погрому 1919 року, Климент Качуровський.

Є тут і могила англійського пілота Віктора Лоуренса Едвардса, який помер у Проскурові від бойових ран під час Першої світової війни.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook