Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому відтермінували впровадження е-квитка

Остаточний перехід на безготівкову оплату проїзду у тролейбусах Хмельницького, запланований на 1 травня, перенесли на місяць. Причина – надто мало хмельничан не пільгових категорій придбали новий засіб оплати. Після запровадження електронного квитка учасники бойових дій, ветерани військової служби та інваліди війни, які його не отримали, і надалі користуватимуться пільгами.

1 січня… 1 травня… 1 червня…

Встановлення валідаторів, за допомогою яких здійснюватиметься оплата проїзду у громадському транспорті, має на меті покращення якості послуг, можливість електронного обліку та контролю за перевезенням. Про це виданню АрміяInform повідомила начальниця відділу пільг управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради Тетяни Федосєєва.

Попередньо планувалося, що повністю на користування електронними квитками хмельничани мали перейти з 1 травня. До цього називали дату 1 січня. Пільговикам е-квитки видають безплатно, решта хмельничан купують власним коштом. Проте, як зазначила Тетяна Федосєєва, зміни в організації перевезень у транспорті відтермінували до 1 червня.

Прокоментував таке рішення міської ради заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук. За словами посадовця, пов’язане воно з тим, що більшість хмельничан не поспішають купувати електронні квитки та продовжують платити за проїзд готівкою

Тому протягом наступного місяця у владі планують провести рекламну кампанію, аби спонукати містян активніше купувати е-квитки та користуватися ними у тролейбусах.

Наразі електронний квиток придбали близько 3 тисяч хмельничан. Правом на отримання пільгового електронного квитка у Хмельницькій громаді скористалися понад 3900 осіб.

Запроваджувати повний перехід на оплату електронними картками доцільно тоді, коли е-квиток придбає мінімум 20 тисяч хмельничан, – зазначив Микола Ваврищук у коментарі Суспільному.

Щоправда, за такого підходу потрібна кількість хмельничан з е-квитками може не назбиратися ще дуже довго.

Будуть везти чи висаджуватимуть?

Нагадаємо, наприкінці січня в.о. начальника управління транспорту та зв’язку Хмельницької міської ради Сергій Шепурев у коментарі МТРК “Місто” зазначав: аби спонукати хмельничан-пільговиків активніше отримувати електронні квитки, тих, хто їх не матиме, планували або висаджувати з тролейбусів, або змушувати платити. Запровадити таку новацію мали намір з початку лютого.

Ми й так дали другий послаблювальний етап, тому що планували запровадити таку систему вже з січня. Люди повинні розуміти, що надалі відтягувати ми не можемо, – пояснив тоді керівник управління транспорту.

Наразі ж, за словами Тетяни Федосєєвої, запровадження з 1 червня нової системи оплати не означає, що пасажирів без електронного квитка з посвідченнями про участь у бойових діях висаджуватимуть з тролейбусів чи автобусів.

Усі вони та інші пільговики й надалі користуватимуться своїм законним правом безплатного проїзду, яке поширюється по всій Україні та є безстроковим, – сказала посадовиця.

Та пояснила: для аналізу й ухвалення ефективних рішень потрібно розуміти, скільки у місті є пільговиків і яким видом міського транспорту вони користуються.

Перевізники, переважно приватні підприємці та організації, які працюють на умовах договору, декларують певну кількість перевезення пільговиків, яку ми фактично не можемо перевірити, – пояснила Тетяна Федосєєва.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook