Новини
Офіційно

Хмельниччина зменшила викиди шкідливих речовин на одну десяту

Торік область «викинула» в атмосферу 18,2 тисячі тонн забруднюючих речовин і парникових газів. У порівнянні з 2019-м викиди зменшилися на 10,6 відсотка. Найбільшим забруднювачем виявився Кам’янець-Подільський район, на який припала майже половина викидів, – 7,9 тисячі тонн. Полонський район забруднив довкілля речовинами вагою 2,2 тисячі тонн, Волочиський район – 1,6, а міста Хмельницький і Старокостянтинів – по 0,9 тисячі тонн кожне.

Основним внесок у псування повітря торік стала переробна промисловість, яка викинула майже 13 тисяч тонн речовин, сільське господарство додало ще 2,1 тисячі, транспорт – тисячу тонн.

Серед основних викидів: оксид вуглецю – 5,3 тисячі тонн, діоксид азоту – 5,2 тисячі тонн, метан – 2,1 тисячі тонн. Причому викиди метану (на відміну від інших сполук) зросли на 12,1 %.

Як вже йшлося, саме на виробничників припадає найбільша кількість викидів. Це стосується майже всіх сполук за винятком аміаку. Лідером за забрудненням цією речовиною традиційно залишається сільське господарство. Торік аграрії забрудили довкілля 534 тоннами аміаку із загального обсягу 636,4 тонни, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Загалом рівень забруднення довкілля на Хмельниччині в останнє десятиліття, до прикладу, діоксидом азоту залишається практично незмінним – 4,1-5,4 тисячі тонн, а на початку Незалежності він був удвічі вищим – 9,6 тисячі тонн у 1991-му. Якщо ж говорити про діоксид сірки, то викиди зменшилися в десятки разів. У 1991-му – 36,4 тисячі тонн, торік – 1,6 тисячі тонн.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook