Новини
Інфраструктура

Багаторівневий паркінг планують збудувати біля Палацу спорту у Хмельницькому

Для завершення найбільшого спортивно-культурного об’єкту Хмельницького – Палацу спорту – не вистачає близько 150 мільйонів гривень. Виділять їх чи ні – залежить від міжвідомчої комісії, засідання якої мало відбутися ще наприкінці квітня, проте було перенесене. Поруч зі спорудою має з’явитися очікуваний хмельничанами паркінг, а вулицею Прибузькою, не виключено, можуть пустити громадський транспорт.

Про це і не тільки розповів заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук в ефірі каналу “Наголос“.

Стратегічний об’єкт другий рік будується коштом міського бюджету

Загальна вартість об’єкту – 285 мільйонів гривень. Державний бюджет профінансував наразі лише 35% суми: 54 мільйони – у 2018 й 27 мільйонів у 2019. Минулоріч державні вливання сюди припинилися, і спорудження тривало кволими темпами і лише коштом міської скарбниці. Звідти для завершення масштабної споруди за два з половиною роки вже виділили понад 40 мільйонів гривень. Наразі роботи у Палаці виконали на понад половину. Цьогоріч підрядник знову освоював тільки місцеві кошти – 17 мільйонів гривень.

Це стратегічний об’єкт, який має бути у кожному обласному центрі. На початку розраховували на державну програму підтримки. А доля міського бюджету мала бути лише 10%. Сподіваємося, що найближчими тижнями комісія таки збереться і прийме рішення про виділення коштів з держбюджету якраз для закінчення Палацу спорту. При ухваленні рішення члени комісії зважають на фактичні роботи на об’єкті, стадію будівництва й на те, чи виділяють кошти на спорудження з міського бюджету, – пояснив Микола Ваврищук.

Наразі у Палаці завершується зашивання стін об’єкту, триває утеплення даху, облаштування зливової каналізації, водовідведення. Цього тижня, за словами заступника міського голови, підрядник переходить й до зовнішнього благоустрою. На об’єкті постійно працює декілька десятків людей. Але того фінансування, яке виділила міська рада, вистачить на два-три тижні.

Все пропрацьовується таким чином, щоб заклад міг приймати змагання міжнародного рівня. В процесі будівництва з’явилися нові вимоги федерацій щодо трьох режимів світла: для міжнародних й звичайних змагань і для тренувань, – пояснив Микола Ваврищук.

Окрім ігрових видів спорту – баскетболу й волейболу – у Палаці тренуватимуться шахісти, фехтувальники, спортсмени, які займаються настільним тенісом. У споруді передбачений великий зал на три тисячі глядачів і ще чотири менших – для тренувань між змаганнями.

Замість дерев – паркінг

На ділянці вулиці Прибузької – між житловим комплексом та Палацом спорту, де поки є багато дерев та кущів, – заплановано спорудити багаторівневий паркінг. Це, за словами Миколи Ваврищука, теж одна з вимог до такого об’єкту. А от ремонту дорожнього покриття на Прибузькій найближчим часом не відбудеться.

Дорога там будувалася багато років тому, на болоті. Це призвело до того, що вона зараз пішла хвилями. Цій вулиці не підійде легкий поточний ремонт, там потрібен капітальний, для якого необхідно знімати дуже багато шарів. Сьогодні ми не передбачаємо таких коштів, підтримуватимемо лише поточними ремонтами. Але у перспективі не виключаємо і повного капітального, – каже посадовець.

Натомість на Прибузьку можуть чекати інші зміни, пов’язані із спорудженням нових об’єктів. Нині у міській раді розглядають питання про запуск туди громадського транспорту. Нагадаємо, раніше відсутність його чиновники пояснювали малих пасажиропотоком.

До слова, ремонтні роботи на Прибузькій вже почалися. Принаймні, вулиця частково перегороджена і на ній працюють комунальники та спецтехніка. Як кажуть мешканці прилеглих будинків, проїхати вулицею можна лише по одній смузі. Скільки триватиме ремонт – наразі невідомо.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook