Новини
Бізнес

Громади Хмельниччини можуть залишитися без акцизного податку на тютюн

Хмельницьке регіональне відділення Асоціації міст України, яке представляє інтереси 38 громад області, звернулося до народних обранців з проханням захистити інтереси місцевого самоврядування, врахувати позицію громад та аргументацію Асоціації міст України та не допустити вилучення з місцевих бюджетів роздрібного акцизу на тютюн, яке понесе за собою значні грошові втрати муніципалітетів всієї України.

В урядовому законопроєкті закладено норму вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу з тютюну. На думку авторів законопроєкту, перекладення обов’язку сплати тютюнового роздрібного акцизу на великих гравців, які працюють в прозорому полі, дозволить додатково залучити до бюджету 1,9 млрд грн. Однак, через це муніципалітети можуть втратити 2,4 млрд грн, а справедливих компенсаторів для кожної громади Мінфін не може запровадити.

Перерозподіл акцизу на місцеві громади, як передбачається в документі, буде відбуватись через державний бюджет. Запропонований механізм не може забезпечити справедливе зарахування податку до місцевих бюджетів. Такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну.

За словами Олександра Слобожана, виконавчого директора Асоціації міст України, всі пропозиції податкової реформи в частині місцевих бюджетів в АМУ з Мінфіном відпрацювали і підтримали, оскільки вони призведуть до збільшення надходжень громад.

Ми навіть звернулися до ОПУ, щоб їх розглянув Президент як невідкладні. На жаль, на фініші обговорення окремі лобісти, прикриваючись іменем Президента, заклали в концепцію положення щодо вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу з тютюну. Ми це категорично не підтримаємо. І не думаю, що тютюнові кампанії будуть підтримувати таку ініціативу. Сьогодні вони мають на своєму боці всі громади, які борються з нелегальним обігом сигарет, бо отримають акциз с легально проданих цигарок. У разі якщо муніципальну владу позбавлять місцевого акцизу з тютюну, то їй простіше буде підтримати ініціативи про жорсткі обмеження продажу тютюнових виробів на території громад. Хто тоді програє більше: виробники, ритейл, Мінфін? Думаю питання риторичне – всі, – прокоментував Олександр Слобожан.

За інформацією пресслужби Асоціації міст України

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook