Новини
Суспільство

За несплату аліментів суд покарав хмельничанина позбавленням волі

Ув’язненням покарав Хмельницький міськрайонний суд  мешканця Хмельницького за несплату аліментів та ухилення від виконання суспільно корисних робіт. Чоловіку призначили півтора року позбавлення волі.

Таке рішення у судовій практиці – рідкісне. Екс-дружина неплатника Ірина Поляк-Петренко  відстоювала свою позицію самостійно, без  юриста. Лише за участі представника прокуратури.

Суд призначав – чоловік не платив

Ця історія розпочалася ще у 2011 році. Коли доньці було всього 10 місяців, жінка подала заяву на розлучення та призначення аліментів. Рішення щодо утримання малечі суд ухвалив одразу ж. Згідно з ним хмельничанин мав щомісячно сплачувати чверть своїх доходів. Але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, допоки донька не досягне повноліття. Офіційно ж розлучили пару, коли дитині виповнився рік.

Відтоді чоловік сплачував гроші лише декілька разів – по тисячі гривень, запевняє Ірина. У 2018 році суд ще збільшив суму виплат – до 50% від прожиткового мінімуму для  дитини. Станом на 1 травня 2021 року борг хмельничанина зріс до 111 тисяч 352 гривень.  Окрім того, у 2019 році на нього наклали штраф на суму понад 32 тисячі гривень

«Мертва» стаття?

Адвокатка, до якої я звернулася, запросила гонорар 10 тисяч гривень. Навіть при цьому сказала, що найімовірніше йому дадуть умовний строк. У поліції з мене сміялися, коли я писала заяву про кримінальну відповідальність. Казали, що ця стаття «мертва». Спочатку слідство закрили за недостатністю доказів. Доки я не поновила справу через суд.  Все робила без адвоката, з прокуратурою. Туди щотижня ходила, як на роботу. За рік у мене було 10 прокурорів. Мені сказали: у Хмельницькому такого досвіду нема ні в кого. Прокурори зазвичай не хочуть підписувати оголошення підозри, тому що суд може це спростовувати, – каже Ірина Поляк-Петренко.

За словами жінки, з нею та з донькою екс-чоловік всі ці роки не спілкувався, а от судові засідання відвідував. Там прокурор та суддя цікавилися, яким чином він утримує себе протягом десятиліття та за які кошти найняв адвоката. 

Суддя зауважив, що ніде не працювати можна декілька місяців, але не 10 років. На сторінці соцмережі за цей час з’являлися фото з відпочинку у Карпатах, Криму.  Адвокат у нього також платний. На питання прокурора, як розраховується за послуги, колишній чоловік відповів:  захисник представляє його інтереси «по дружбі», – зазначає хмельничанка.

Суворе покарання

На виклики державного виконавця чоловік  не з’являвся, про свою роботу протягом кінця 2017-першої половини 2018 року не повідомив. Окрім того, на обліку як безробітний не перебував, документів, що свідчили би про погіршення його матеріального стану чи здоров’я не надавав. Всі ці факти і взяв до уваги Хмельницький міськрайонний суд.

Зрештою містянина визнали винним у вчиненні двох кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 164 та статтею 389-2 Кримінального кодексу України. Згідно з рішенням суду, чоловіку призначили покарання у вигляді позбавлення волі на строк рік і 6 місяців. Вирок  ще може буде оскаржений у Хмельницькому апеляційному суді.

Хмельничанка акцентує: була настільки наполегливою, оскільки знає про багато інших подібних випадків з несплатою аліментів. На її думку, чоловіки дозволяють собі таку поведінку через впевненість у безкарності.

Коментар юриста

Злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їхньому утриманні, карається громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років (стаття 164 КК України).

Це справа приватного обвинувачення, яка порушується за заявою потерпілої (потерпілого). Тобто жінки або чоловіка, з якими живе дитина після розлучення. Люди дуже часто не вірять в те, що екс-чоловіка (дружину) покарають, тому і не звертаються. Або у правоохоронних органах кажуть про необхідність збору доказів, і тоді у заявниці (заявника) опускаються руки. Нема стимулу іти далі, тобто добиватися, аби справу спрямовали до суду, – коментує  фахівчиня Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Хмельницькій області Руслана Матущак.

Якщо порушник продовжує уникати згаданого покарання, настає вже кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до двох років (стаття 389-2 КК України). За словами юристки, йдеться  про систематичне, цілеспрямоване нехтування приписами суду та інших органів державної влади платником аліментів. Норма про позбавлення волі застосовується лише як крайній захід, коли всі інші засоби впливу повністю вичерпано. За період від 1 травня 2015 до сьогодні, згідно з відомостями Єдиного державного реєстру судових рішень, у Хмельницькій області винесено 7 вироків, які стосуються ухилення від сплати аліментів.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook