Новини
Культура

Хмельничан запрошують відвідати місто свободи і кохання

Ретроспективна виставка українського художника – полістиліста Дмитра Нагурного «Місто: простір свободи й кохання» відкрилась у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Мистецтвознавча спільнота визначає творчість живописця, графіка та монументаліста Дмитра Нагурного як еклектичний діалог між підсвідомим та класикою авангарду ХХ століття. Улюблений учень легенди українського мистецтва – Тетяни Яблонської – митець Нагурний сьогодні сам є недосяжним авторитетом для своїх сучасників та послідовників прийдешніх поколінь.

Я ріс людиною урбаністичною. Спостерігав, як будують міст на Рибальський острів. Підлітком полюбив місто з його ритмікою і структурністю, київські схили, Лавру, вигляд Подолу від Андріївського узвозу. Відчув гармонію українського бароко, – розповідав про себе митець Нагурний.

Нестримний, рішучий характер та соціально-проактивна життєва позиція стали причиною творчого відрядження у Чорнобиль одразу після катастрофи. З травня по червень 1986 року Дмитро Нагурний в Зоні створив 32 портрети ліквідаторів аварії.

За словами вдови митця Ольги Нагурної, яка особисто завітала на вернісаж, Дмитро творив портрети героїв Чорнобиля з живої натури, а його тогочасні моделі як могли оберігали художника від опромінення.

Дмитро однозначно є генієм поза часом. Кожний його твір – наслідок безперервної роботи, кропіткої праці митця, самовдосконалення та пізнання своїх можливостей й меж. Разом ми утворювали повноцінну гармонію: він – спокійний, стабільний, а я дуже емоційна, пристрасна. Відчувалось, ми ніби сіамські близнюки, завжди нерозлучні. Ми просто проживали насичене різними емоціями й досвідами життя на двох… – згадує пані Нагурна.

В експозиції виставки представлені кілька періодів творчості Дмитра Нагурного. У найбільшій залі музею зібрані портрети ліквідаторів, пластично-ностальгійний Київ, містичні абстрактні композиції, дипломна робота та шедеври, натхненні неповторною музою – Ольгою.

На честь Міжнародного дня музеїв, відкриття виставки та задля переосмислення майбутніми поколіннями безсмертних творів Дмитра Нагурного, вдова митця подарувала музею дипломну роботу чоловіка – триптих “Перехрестя”. Саме цей монументальний твір, формату 2х6 м, був створений митцем під наставництвом Тетяни Яблонської у 1975 році.

Побачити унікальні твори художника, чиї полотна є перлинами колекціонерів України, Росії, Македонії, Італії, Фінляндії, Бельгії, Німеччини можна у Хмельницькому обласному художньому музеї з понеділка по суботу, з 10.00 до 18.30.

Більше про Дмитра Нагурного – у сюжеті каналу “Nagolos TV”

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook