Новини
Нетішинська міська

На Хмельницькій АЕС відбулися антитерористичні навчання

26 травня на Хмельницькій АЕС відбулося спільне командно-штабне навчання з перевірки готовності учасників об’єктового плану взаємодії ВП ХАЕС у разі вчинення диверсії до спільних дій при виникненні на об’єкті кризової ситуації в результаті несанкціонованих дій внутрішніх правопорушників.

Навчання відбулося під керівництвом очільника координаційної групи антитерористичного центру (АТЦ) при управлінні Служби Безпеки України – начальника УСБУ у Хмельницькій області Тараса Цюцюри. У командно – штабних навчаннях взяли участь представники штабу АТЦ при СБУ (м. Київ), ДП «НАЕК «Енергоатом», УСБУ у Хмельницькій області, Хмельницької обласної державної адміністрації, Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області, адміністрації ВП «Хмельницька АЕС», військової частини 3043 Національної гвардії України та Нетішинської міської ради.

Під час навчань здійснено перевірку практичних дій учасників об’єктового плану взаємодії персоналу підрозділу охорони згідно із практичними ввідними. Відпрацьовувалися алгоритми дій адміністрації, служби фізичного захисту та персоналу станції, командування і особового складу військової частини з охорони атомної станції, а також антитерористичного штабу ВП ХАЕС з реагування на умовну кризову ситуацію, пов’язану з крадіжкою радіоактивних матеріалів за допомогою безпілотних літальних апаратів.

Антитерористичні та контрдиверсійні заходи відбувалися в умовах максимально наближених до реальних, з використанням озброєння та спеціальної техніки. Під час тактичних навчань відпрацьовувались елементи взаємодії військовослужбовців з охорони атомної станції, працівників служби фізичного захисту ядерного об’єкта, адміністрації ХАЕС, органів державної влади, підрозділів з надзвичайних ситуацій, а також відповідних силових структур та служб.

У рамках навчань проведено обговорення питань всебічного забезпечення сил зовнішньої допомоги, пропозицій відповідних служб ХАЕС, проблемних питань фінансового та логістичного характеру забезпечення учасників об’єктового плану взаємодії під час здійснення заходів в умовах можливого радіоактивного забруднення.

За словами заступника начальника штабу Антитерористичного центру при СБУ Андрія Кравченка, перед учасниками навчань було поставлене складне завдання – загроза вчинення диверсійної атаки на ядерний об’єкт. Загалом, представники відповідних служб та організацій продемонстрували свої вміння та навички у рамках міжрегіонального антитерористичного навчання, адже за умовою навчань подальші дії розгорнулися в м. Острог на Рівненщині.

«В Україні існує ефективна система протидії терористичним загрозам. Проведені командно-штабні навчання продемонстрували злагодженість дій учасників навчань, що залучаються до протидії правопорушникам щодо Хмельницької АЕС, їх готовність вчасно та ефективно протистояти зовнішнім загрозам. Це надзвичайно важливо, оскільки держава перебуває в режимі агресії з боку Російської Федерації»,- підкреслив Андрій Кравченко.

За інформацією ІЦ ВП “Хмельницька АЕС”

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook