Новини
Бізнес

Чорний та кольоровий металопрокат. Його застосування у різних галузях

Металопрокат оточує нас усюди. З нього виготовляють кухонні прибори та будівельні матеріали, збирають транспортні засоби та сільськогосподарську техніку. Достатньо уважно подивитися навколо, і ви помітите різноманітні труби, арматуру, сталеві куточки, швелери.

Компанія Булат Метал займається поставкою металопрокату більш ніж 10 років, тому спеціалісти компанії вирішили поділитися досвідом та розповісти про найбільш затребувані у промисловості види металопрокату. В статті буде йти мова про те, якими бувають ці металеві вироби та у яких галузях частіше за все вони використовуються.

Основні різновиди металопрокату

Металевий прокат належить до числа матеріалів, яким не можна знайти відповідну заміну. Дуже складно з ним «сперечатися» у міцності та довговічності. До того ж, він і коштує небагато. Зазвичай металопрокат ділять на наступні різновиди:

  • листовий;
  • фасонний;
  • сортовий;
  • трубний.

Така класифікація дозволяє відразу зрозуміти, як виглядають представники кожної категорії, а їхня форма визначає специфіку використання. Наприклад, фасонний металопрокат — це різні рейки, швелери, балки. А до сортового відносять будівельну арматуру, шестигранники, смуги.

Маркування металопрокату

Для впорядкування виготовлених зі сталі деталей їх маркирують у відповідний спосіб. На кожному елементі розміщують інформацію про найменування, марку матеріалу, номер плавки, партії, розміри. Якщо продукція поставляється великою партією, то на упаковку вішають ярлик, де і вказують необхідні дані. Це дозволяє відразу отримати всю важливу інформацію стосовно кожного елементу металопрокату.

Особливості кольорового металопрокату

Наведена вище класифікація актуальна для чорного металопрокату, але існує ще кольоровий. Його виготовляють з міді, алюмінія, нікеля, срібла та навіть золота. Подібні деталі використовують у високотехнологічних сферах — радіоелектроніці, виробництві обладнання для стільникового зв’язку, хімічній та харчовій промисловості. Виготовлення кольорового металопрокату є доволі дорогим, але у деяких ситуаціях його застосування є оптимальним навіть з фінансової точки зору. Подібні деталі мають легку вагу, стійкі до корозії та деяких хімічних речовин. Їх рекомендують до встановлення у місцях з агресивним середовищем.

Використання чорного металопрокату: галузі, способи

Чорний металопрокат є більш затребуваним, ніж кольоровий. Його простіше придбати, він дешевше коштує та максимально простий у використанні. До числа галузей, де активно використовують подібні вироби, належать:

  • цивільне та промислове будівництво;
  • машинобудівництво;
  • залізнична сфера.

Способи застосування металопрокату можуть сильно відрізнятися. Наприклад, арматура необхідна під час будівництва споруд та конструкцій з метою їхнього зміцнення. Її розміщують у залізобетонних блоках. Для виготовлення машин використовують практично усі види прокату: від листів до куточків та швелерів. Металеві труби також присутні на багатьох об’єктах. Чорний прокат виступає ключовим елементом інженерних комунікацій. Він також є основою сучасної економіки, бо без нього неможливо уявити будинки, мости, обладнання, техніку, машини.

Використання металопрокату позитивно впливає на надійність конструкцій та їхній термін експлуатації. Він здатний витримувати інтенсивні навантаження, може бути легко заміненим у разі пошкоджень, без проблем переносить зміни кліматичних умов. Попри появу більш сучасних матеріалів, металеві деталі досі залишаються оптимальним рішенням для багатьох ситуацій у господарській діяльності людини.

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook