Новини
Хмельницька міська

Хмельницькі швейники співпрацюватимуть з узбецькими виробниками текстилю

У Хмельницького з’явилося нове місто-побратим. Делегація з обласного центру відвідала узбецьке місто Наманган, з яким планує налагоджувати бізнесові, освітні та культурні контакти. Про це домовилася під час робочого візиту хмельницької делегації до нового міста-побратима.

Хмельницький – знову перший

Двосторонню угоду про побратимство підписали представники хмельницької влади наприкінці травня на території Узбекистану. Хмельницький міський голова розповів про це на своїй сторінці у Фейсбук.

Наманган – друге за чисельністю місто після столиці. Офіційно – понад 700 тисяч мешканців. Місто, яке стрімко розвивається і є лідером текстильної промисловості Середньої Азії. Це перша угода про партнерство між Україною та Узбекистаном на рівні міст! – зазначив міський голова.

За результатами укладеної угоди про споріднення міста планують співпрацювати у таких сферах як бізнес, наука, культура, охорона здоров’я, освіта, соціальні питання, спорт, туризм та охорона навколишнього середовища.

Узбецькі тканини – хмельницьким швейникам

У новому місті-побратимі хмельницькі делегати відвідали підприємства, що займаються виробництвом тканин. Відтак, планується, що дешеву та якісну узбецьку продукцію отримуватиме легка промисловість Хмельницького. Домовленостей про співпрацю з бізнесом узбецького міста Наманган вдалося досягти під час робочого візиту туди хмельницької делегації. Перемовини тривали пів року в онлайн форматі за сприяння українського дипломата Миколи Дорошенка. В результаті міста стали побратимами.

Тканину Наманган готовий постачати в Хмельницький для нашої легкої швейної промисловості. Ця галузь є однією з головних у стратегії розвитку міста Хмельницький до 2025 року. На серпень ми плануємо візит нашої бізнес-делегації в Наманган. І в серпні ми чекаємо перших контрактів, – прокоментував під час вчорашнього брифінгу Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Наманган – один з лідерів легкої промисловості Узбекистану. Середня зарплата тамтешніх швачок – 80-120 доларів, а рівень інфляції – 8%. Створення спільних підприємств у зоні вільної торгівлі дозволить хмельницьким виробникам виготовляти якісну продукцію на внутрішній ринок та на експорт.

Як зазначив за результатами відвідин підприємств текстильної промисловості Олександр Симчишин, Наманган зробив неймовірно різкий ривок у розвитку текстильної галузі.

За 3 роки створено сотні!!! підприємств від 50 до 2500 робочих місць через програми вільних економічних зон від 1 га до 180 га, завдяки дуже низьким кредитним ставкам, фінансуванню державою участі місцевих виробників в міжнародних виставках, хорошій сировинній базі, низьким цінам на енергоносії, – поділився враженнями мер Хмельницького.

Від Ради бізнесу до Узбекистану завітали представники підприємств «Bembi» та «Suzie». Натомість узбецький бізнес зацікавився промисловою та аграрною продукцією Хмельниччини – трансформаторами, радіаторами опалення, медом.

Сфері профтехосвіти – особлива увага

Наманган наразі чи не єдине місто-побратим, де помітні реальні перспективи співпраці, зокрема, і в сфері профтехосвіти. Моноцентр Намангану, де за 3-4 місяці готують фахівців з 24 робочих спеціальностей, може стати прикладом для училищ міста.

Вони вчаться на суперсучасній базі, а не на ліфтах 30-річної давності чи на швейних машинках, які в музеях мають стояти. І ми хочемо побачити якість випускника і якість цього навчального процесу, щоб, можливо, впроваджувати такі речі у себе,зазначив Олександр Симчишин.

Планують обидва міста і обмін мистецькими делегаціями. А ще у Намангану, який називають «містом квітів» Хмельницький перейматиме досвід озеленення.

Також Хмельницький міський голова повідомив, що у вересні планується спільний бізнес-форум. Та додав для тих, кого традиційно цікавить: візит хмельничан до Узбекистану відбувся за рахунок приймаючої сторони.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook