Новини
Події

«Ми сподіваємося на списання боргів для теплопостачальників»: Симчишин – Зеленському

Під час робочої поїздки до Хмельницької області Володимир Зеленський побував на автодорозі  державного значення Н-03 “Житомир – Чернівці”, ознайомився з будівництвом Палацу спорту у Хмельницькому та взяв участь у конгресі місцевих та регіональних влад у Хмельницькому.

Президент і дороги

Реконструкція на ділянці автошляху від Старокостянтинова до Хмельницького розпочалася у березні 2021 року та відбувається в межах Національної програми «Велике будівництво». Там вже провели підготовчі роботи, встановили водопропускну трубу та прокладають дренаж. Загальна вартість проєкту – 321,6 мільйона  гривень. Завершити реконструкцію планують до кінця цього року. Щоправда,  за умови фінансування в повному обсязі.

До кінця року мають реконструювати й міст через річку Бужок. Наразі тут вже встановили опори мосту та влаштовують залізобетонний ригель. Загалом цьогоріч на Хмельниччині планують відремонтувати 207 кілометрів доріг. Зокрема 41 кілометр траси М-30 “Стрий – Ізварине” та 95 кілометрів автошляху Н-03 “Житомир – Чернівці”.

Президент і Палац

Загалом, у Хмельницькому багато що відбувається з президентом вперше. То за каву, випиту у карантин, спробують оштрафувати, то офіційну зустріч влаштують у недобудованій споруді. Саме у недобудованому майбутньому Палаці спорту, який, всупереч усім негараздам таки продовжує зводитися на березі Бугу, відбулося перше засідання Палати місцевих рад. Найголовніша спортивна споруда Хмельницького, – ще один об’єкт програми “Велике будівництво”. Вулицю, де розташований Палац, протягом декількох днів прибирали, готуючись до візиту президента. І недарма. Адже перш ніж почати офіційну частину візиту, Володимир Зеленський проінспектував хід виконання робіт, на які цього року з державного бюджету виділили 70 мільйонів субвенції.

Хмельницький міський голова Олександр Симчишин розповів президенту, що ступінь будівельної готовності об’єкта становить 51%. Наразі завершуються роботи з улаштування покрівлі глядацької зали, відбувається утеплення фасаду фізкультурно-оздоровчої частини, облаштовують зовнішні інженерні мережі та систему вентиляції.

До слова, вже не вперше недобудований палац використовують для проведення тих або інших заходів. Минулого року, до прикладу, саме тут відбувалися зйомки рок-фестивалю «Rock&Buh-2020», який, через карантин, відбувався у форматі онлайн. 

Президент і борги

У Хмельницькому, за участі Володимира Зеленського, відбулось перше засідання Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Крім очільника держави участь у заході взяло понад 150 делегатів: представники Офісу Президента, міністри профільних міністерств, народні депутати, керівники обласної та районних рад Хмельниччини, очільники громад із різних куточків України. Також понад сто голів громад із усієї України долучилися до заходу онлайн. Асоціацію міст України на заході представляв Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан та голова Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України, мер Хмельницького Олександр Симчишин.

На засіданні було обрано керівництво Палати. Головою Палати місцевих влад одноголосно обрано мера Львова Андрія Садового. Заступниками стали мер Дніпра Борис Філатов та мер Житомира Сергій Сухомлин. Також делегати одноголосно підтримали включення до складу президії Палати Виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана.

Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, який взяв участь у засіданні Конгресу, під час свого виступу наголосив на важливості ухвалення  закону про списання боргів теплопостачальних підприємств перед НАК “Нафтогаз”. Про це посадовець заявив, звертаючись до Володимира Зеленського.

Цей борг  по Україні наразі становить 58 мільярдів гривень. Він не сьогоднішній, а утворився  за багато років. Переважно не через  неефективне управління теплопостачальними підприємствами, як зовсім нещодавно написав один високопосадовець. Я можу зараз у будь-яку котельню завести і показати, що таке насправді ефективне управління. Борги  виникли через неефективне державне регулювання протягом багатьох років. Ми дуже сподіваємося, що Парламент дослухається до вашого доручення, до позиції міських голів, і ці борги будуть списані і ми зможемо вступити у ринок газу з нуля. Сподіваємося, що зайшовши туди, ми матимемо чіткі і взаємовигідні правила для теплопостачальних підприємств та НАК “Нафтогаз, – зазначив Олександр Симчишин.

Як зазначив міський голова, після завершення чергового опалювального сезону Хмельницький, разом з понад сотнею інших міст України, ризикував залишитися без гарячого водопостачання. А все через скасування Урядом схеми ПСО (постачальника зі спеціальними обов’язками). У травні дія цих обов’язків припинилася – Кабмін вирішив більше не регулювати ціни на газ для теплокомуненерго та перестав зобов’язувати “Нафтогаз” продавати блакитне паливо за фіксованою ціною.  Урядовці вважають таку позицію кроком  до створення повноцінного ринку газу. За словами Олександра Симчишина, ситуацію вдалося нормалізувати після особистого втручання президента.

Після того процес пішов значно конструктивніше. Ми маємо попередні домовленості та додаткові угоди з пільговою ціною. Щоправда,  з  транспортуванням не 7 400, а  7 583 гривень. А якщо додати ще розподіл, який ми сплачуємо облгазам, у нас буде виходити фактично 9,5 тисяч гривень за кубометр. Але це все одно та ціна, з якою теплопостачальні підприємства зможуть справитися. Хоча загроза підняття тарифів від НКРЕКП та збоку виконкомів місцевих рад, так само залишається, –вважає Олександр Симчишин.

За словами Володимира Зеленського, він підтримує закон про списання боргів перед НАК “Нафтогаз.

Були деякі процеси гальмування цього законопроєкту на рівні профільного енергетичного комітету. Вчора з його головою у мене була серйозна розмова. Думаю, найближчими днями ми побачимо голосування у Верховній Раді. Впевнений, що партія “Слуга народу” цей законопроєкт підтримає, – резюмував Володимир Зеленський. 

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook