Новини
Здоров’я

На боротьбу з борщівником з бюджету Хмельницького виділили понад 700 тисяч гривень

Небезпечну рослину в обласному центрі косять, не даючи їй пустити цвіт. Інакше потім процес поширення її у місті стане неконтрольованим. Додають клопоту і рослини, які ростуть вздовж доріг, і з якими не борються працівники Укравтодору. Щороку боротьба із «Геракловою травою» коштує міському бюджету чималих коштів. А наслідки опіків отруйною рослиною можуть зберігатися все життя.

Традиційно на початку літа в обласному центрі оголошують «війну» «Геракловій траві» або борщівнику. У нашому регіоні цієї небезпечної рослини з кожним роком більшає. Навіть одноразовий дотик до її стеблин чи листя призводить до опіків 1-3 ступенів.

Борщівник також є контактним і дихальним алергеном, та має сильний запах, який відчувається вже за 5 метрів ві рослини. Тож аби вберегти людей, з «Геракловою травою» борються найбільш доступним та простим методом знищення – викошуванням.

Косимо так, щоб не встигав цвісти.  Великі території. Поки дійти до останньої території, він вже буде вище людського зросту і буде кидати цвіт. Коли він кидає цвіт, його вже небезпечно косити – він розбризкує більше соку зі стовбурів, – пояснює ФОП Олександр Гаврилюк.

Відповідно до законодавства України, знищення борщівника є обов’язковим для місцевих органів влади. Тож із міської казни на таку операцію виділили понад 700 тисяч гривень. У Хмельницькому цього року знищуватимуть небезпечну рослину на 27 точках. До слова, минулого року на боротьбу з небезпечною рослиною виділяли приблизно вдвічі менше котів.

Зазвичай ми косимо три рази на рік до того, щоб квітка не встигала відцвітати. Вздовж магістральних доріг Автодору, які не косять. Відтак, насіння переноситься птахами, вітром. І, на жаль, навіть дуже совісна боротьба у Хмельницькому не дозволяє повністю знищити цю рослину, – коментує заступник міського голови – директор Департаменту інфраструктури міста Василь Новачок.

Із борщівником можна боротися і гербіцидами, і навіть випасанням вівцями. Але в нашому регіоні такі способи не практикують. Через отруйну рослину виникає багато проблем. Це і погана якість молока при його згодовуванні, виснаження грунту та витіснення інших рослин. Але найбільша і найвідчутніша проблема полягає в тому, що борщівник завдає шкоди здоров’ю людей. Симптоми можуть з’являтися як за кілька годин, так і через добу.

У таких випадка лікарі радять продезінфікувати рану: промити великою кількістю води. Можна додавати невелику кількість соди. Також можна промивати із застосуванням господарського мила. Якщо ж такого немає, підійде і звичайне. Також можна знежирювати вражену ділянку розчином спирту.

Із симптомів ураження борщівником лікарі називають високу температуру, лихоманку, появу виразок. А після загоєння на місці опіку ще два-три роки залишається темні плями. Наслідки таких уражень шкіри іноді зберігаються все життя.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook