Новини
Суспільство

На їжу припадає майже половина витрат сімей Хмельниччини

Найбільшою статтею витрат родин, що мешкають в області, залишається купівля продуктів та безалкогольних напоїв – 44,2%. Комунальні послуги (житло, вода, електроенергія, газ тощо) становлять ще 12,6% від усіх витрат.

На одяг та взуття, а також транспорт припадає ще майже по шість відсотків; на зв’язок – три відсотки. Тютюн спустошує родинний гаманець на 2,8%, алкоголь – на 0,8%. Таким чином, подільські сім’ї витрачають на шкідливі звички разом майже стільки ж, як і на охорону здоров’я – 4,0%, і значно більше, ніж на освіту – 0,9% чи відпочинок і культуру – 0,8%.

Джерела ж грошових надходжень мешканців області суттєво відрізняються в залежності від місця проживання. Так, у містах основою доходів родини є оплата праці – 65%, 15% – доходи від підприємницької діяльності та самозайнятості, 11,7% – пенсії. В сільській місцевості у доходах домогосподарств значно вища частка пенсій – 30,1%, натомість оплата праці становить лише – 34,1%. Також у структурі наповнення сільських гаманців є прибуток, не притаманний містянам, – від продажу сільгосппродукції – 13,2%.

Якщо говорити про середню подільську родину, то вона складається з 2,63 особи, причому в місті родини більші – 2,76, у селі – 2,49 особи. З сімей із дітьми більшість – 73,8% мають лише одного нащадка, 26,0% – двох. Трійко та більше дітлахів виховують лише 0,2% родин краю. Таку інформаційну підбірку, присвячену Міжнародному дню домогосподарки та домохазяїна, що святкується в червні, підготували в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook