Новини
Культура

Три виставки в один день презентували у Хмельницькому

Хмельничани, які мають намір культурно відпочити у вихідні (і не тільки), можуть відвідати одразу три локації, де днями відкрилися виставки на будь-який смак.

Музей історії міста Хмельницького

Тут відкрилась ретроспективна виставка краєзнавця й хмельницького фотомитця Леоніда Западенка. Експозиція «Народження міста Хмельницького» складається зі світлин старовинного Проскурова, який з плином часу перетворювався на сучасний Хмельницький.

Митець фотографує рідне місто ще зі шкільних років, саме тому гості виставки мають унікальну нагоду побачити як трансформувались улюблені вулички, парки й майданчики.

Містечко дитинства – його цікавинки й секрети історії розбудови – сьогодні мало хто може відтворити їх у пам’яті. Саме для архівації цих спогадів і слугують мої світлини, – зазначає фотограф.

На відкриття виставки завітали місцеві діячі культури: поети, музиканти, які презентували гостям твори, присвячені Хмельницькому.

Спеціальною подякою Леоніда Петровича відзначили представники Національної спілки краєзнавців України. Адже, крім постійної дослідницької роботи пан Западенко поповнює фондову колекцію музею міста. Так, тиждень тому він передав до фондів музею історії міста Хмельницького книги і збірники матеріалів з історії краю, альбом фотографій Проскурова часів Другої світової війни.

Музично-драматичний театр імені М. Старицького

Наступної фото-подією дня стало відкриття виставки «Емоції тіла» у фойє другого поверху Хмельницького обласного музично-драматичного театру імені Михайла Старицького.

Експозиція кропивницького фотохудожника Олександра Майорова, приурочена до святкування 90-то річчя театру, презентує авторський погляд митця на чуттєву пластику й емоційне наповнення, висловлене на сцені та поза нею артистами театру.

Чи вистачає нам емоцій у повсякденні? Чи відчуваємо ми життя навколо нас? Чи вміємо ми ділитися тими відчуттями та емоціями? Є нагода зупинитись… подивитись… відчути… – такою преамбулою представляють виставки її куратори.  

На чорно-білих світлинах сфокусовані почуття в динаміці, особисті переживання моделей, широка емоційна палітра – вдало підкреслені через відмову від фону та монохромність.

Мені цікаво знімати театр, сцену, залаштунки, презентувати таким чином творчість у творчості. Хоча театр і передбачає гру, але часто саме там і народжується справжнє, життєве. Пластика та рухи тіла, на мою думки, промовляють відвертіше й щиріше за слова. Саме тому фіксую їх, зупиняючи надзвичайну мить споглядання прекрасного, – коментує автор Олександр Майоров.

Фотомитець живе й працює в Кропивницькому, є волонтером проекту Ukrainer, фотографом та оператором проекту «Баба Єлька», дипломантом численних фотосалонів та конкурсів.

До Хмельницького він завітав на запрошення хмельницького фотомитця й поціновувача зйомок романтики театральної сцени Сергія Аніськова.

На відкриття виставки завітали колеги по фотографічному цеху, артисти театру, мистецька спільнота міста. Подякою за щиру мистецьку співпрацю особисто нагородив Олександра Майорова директор театру Андрій Ковальчук.

Музей-студія фотомистецтва

На фото-десерт хмельничанам запропонували відвідати вернісаж XXIV художньої фотовиставки “ПОГЛЯД – 2020” у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва.

Ідея презентації творчого різноманіття поглядів фотографів з усієї України на світ оточуючий виникла в учасників  фотоклубу «Колаж» при обласному Будинку народної творчості ще у 1997 році.

Цьогоріч «Погляд-2020» презентує мистецькі амбіції 89 фотохудожників, серед яких представлені всі арт-жанри й актуальні фото-тренди.

 Світлини презентують всю мистецьку географію країни, так одна виставка об’єднує митців: Кіровоградської, Одеської, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Вінницької, Закарпатської, Полтавської, Волинської, Донецької, Рівненської, Харківської, Запорізької, Миколаївської, Херсонської, Чернігівської, Хмельницької областей і місто Севастополь.

Ця виставка є дійсно унікальною мистецькою подією, адже тут немає змагання, всі учасники є рівними – це основний принцип фотовиставки. До експозиції виставки увійшли 62 роботи. Крім того, нам приємно, що і цього року наші хмельницькі фотохудожники також стали учасниками «Погляду-2020». Це ще раз доводить, що  Хмельницький – найфотографічніше місто країни! – підкреслює директор музею Віталій Савін.

Серед фото-митців міста до експозиції виставки пощастило потрапити Сергію Зиську, Олені Лаптєвій й Сергію Аніськову.

Ще одним сюрпризом для гостей відкриття стало нагородження переможців онлайн-фотовиставки “Хмельницький весняний – 2021», яка вже другий рік поспіль проводиться на фейсбук сторінці музею.

Найбільшу кількість вподобайок здобули роботи відомого хмельницького фотохудожника Олександра Савенка.

Велика честь для мене отримати визнання мого авторського погляду на красу весни, її мистецькі нюанси, які не помітні з першого погляду й приховані природою для дійсних шанувальників її дива! – сказав переможець.

Тож у вихідні (і не тільки) хмельничани та гості міста мають надзвичайну можливість влаштувати фотоподорож оновленими виставковими просторами й насолодитись мистецтвом миті!

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook