Новини
Славутська міська

Дивні коні та фонтанчик з папугою: у Славуті з’явилися нові артоб’єкти (ФОТО, ВІДЕО)

Одразу на двох локаціях – біля міської ради та на пляжі – з’явилися витвори рук славутських майстрів. Щодо коней біля міськради голові громади довелося давати окремі пояснення, а от фонтанчик з водою на пляжі, схоже, поки що ні нарікань, ні запитань у містян не викликає. Хоча й там Василь Сидор записав відео, в якому розповів, як і навіщо на пляжі з’явилася нова конструкція з елементами мистецтва.

Коні… віслюки… емоції…

Соцмережі Славути днями вибухнули емоціями. Причина – дивні скульптурні тварини, що з’явилися біля приміщення міської ради. За задумом та виконанням це – коні, проте зовні декому з містян вони нагадують віслюків.

Принаймні, про це славутчани писали у коментарях.

Вони мені на віслючків схожі.

В парку, на каруселі були кращі коники, а це віслюки…

Проте, варто зазначити, що все залежить від ракурсу зйомки. Якщо стати “правильно”, то коні – не такі вже й віслюки, як здається.

Загалом, містяни відреагували на нових тварин біля міськради досить емоційно:

Мало того, що тваринки явно з інвалідністю, так їх ще й на шампур наштрикнули.

В мене тільки перестала грати в голові пісня “…выйду ночью в поле с конем” і знову ці коні…

Як медикам знайти кошти, щоб виплати зарплату та аванс…то коштів не має… а за роботу з ковід-19… за квітень травень…взагалі промовчу… А на всяких коників… гроші є….

Слів просто немає!!! Тарифи величезні, толку в місті немає, з СССР ніяк вийти не можемо! А вони коників “ліплять” за такі гроші…

Щодо грошей, то, хоч славутчани й уявляли, що нові артоб’єкти коштують “мільйони”, за словами Славутського міського голови, обійшлися вони казні міста приблизно по 10 тисяч за штуку. Оскільки це – авторська робота. Або 20 тисяч за дві штуки. Саме стільки скульптурних коней встановили біля міської ради. Але про це – читаємо далі.

Дивимося на герб – бачимо коня

Довелося Василю Сидору окремо записувати відео та пояснювати, що то за коні і для чого вони біля міської ради.

Бачу, багато славутчан цікавляться, інші з сарказмом відносяться до таких мініартоб’єктів. В першу чергу, що може представляти Славуту? Дивимося на герб міста Славути. Бачимо, там є кінь. Тому мініартоб’єкти ніякого відношення не мають до етнофестивалю. Ми давно планували скульптурки зробити. Для чого? В першу чергу, я надіюся, що керівники закладів – ресторанчики, інші заклади – будуть мати можливість замовити такі, розмірами трошки більші, трошки менші. На таких скульптурках можна розміщати  QR-коди, де буде зашифрована вся інформація про заклад. Але ми пропонуємо – не обов’язково, якщо вам не подобається коник, будь ласка, ви можете іншу фігуру замовити і біля своїх закладів розмістити. Я думаю, це буде індивідуально і це буде цікаво, як для споживачів, так і для власників, – так пояснив міський голова ідею появи тварин біля міської ради.

Додав також, що скульптури виготовлена руками славутчан.

Ми говорили і ми будемо підтримувати талановитих людей, талановитих славутчан, ми їм будемо давати можливість себе реалізовувати. Тому ми сьогодні запрошуємо і будемо раді співпрацювати, – сказав Василь Сидор.

Також міський голова зазначив, що малі славутчани, які мріють покататися верхи, але бояться живих тварин, можуть покататися на конях скульптурних. Та от чи переживуть мініартоб’єкти навалу малих вершників?..

Не забув наголосити міський голова і на тому, що такі фігурки виготовляються через комунальне підприємство «Славута Сервіс». Напевно, саме там у штаті працюють ті самі талановиті славутчани, які на замовлення містян виготовлятимуть коників. І не лише їх.

Але це ні в якому разі не величезні кошти, це прийнятні кошти. Треба розуміти, що це авторська робота. Тому це далеко не мільйони, і не сотні тисяч, це до 10 тисяч така скульптурка, такий формат на сьогоднішній день, – резюмував свої роз’яснення міський голова Славути.

Діти попросили – влада зробила

Ще одна нова скульптурна композиція у Славуті – фонтанчик з питною водою, що його встановили на міському пляжі. Щодо цього артоб’єкту особливих претензій містяни не мають. Вже й навіть встигли побачити, спробувати та оцінити.

На міському пляжі встановили стійку з Папугою в якій можна попити водичку. Скуштували для вас, вода достойна, без присмаків, пити можна,повідомили у фейсбук-спільноті Типова Славута.

Але і тут міський голова записав відео та розповів, як така новація з’явилася на території міста.

Ідея встановити такі фонтанчики для пиття води належить славутським діткам. В тому році вони до нас підійшли і сказали: знаєте, ми спортом займаємося, а водички нема де попити. А як ви бачите? А ми бачимо отак десь приблизно, – якось так пояснив історію нового питного фонтанчику Василь Сидор.

Додав також, що попередньо визначили три місця, де встановлять такі конструкції.

Перше місце – пляж, тому що тут маса людей. Друге місце – на Чкалова, там, де дитячий майданчик, і на Сокола – третє місце. Це було домовлено з попередніми депутатами і дітками. А наступні місця, де встановлюватимуть, будемо надіятися, що славутчани будуть давати пропозиції і ми будемо раді, якщо там буде потреба, встановлювати, – зазначив Василь Сидор.

Папуга “класно вписався” в пейзаж Славути

За словами міського голови, авторська робота Богдана Кривця – фонтанчик з характерним папугою на дереві, – «класно вписується» у навколишній пейзаж. Напевно, в околицях славутського пляжу масово гніздяться саме ці птахи. І скульптурний персонаж доповнить їхню спільноту. Не те, що у Хмельницькому, де з пернатих мешканців здебільшого – ворони та голуби….

А якщо в мікрорайонах міста славутчани забажають мати питні фонтанчики з іншими фігурами, то, відповідно, сподівається міський голова, воно так і буде.

Новий артоб’єкт на пляжі Василь Сидор випробував особисто – зробив вигляд, що попив, ретельно помив руки та вмився (несильний дощ, що сипав з неба в цей час додав маніпуляціям ще більшої експресії). Кран, з якого тече вода у фонтані, міський голова назвав «механізмом, який довго шукали, щоб він був максимально практичний”.

Скільки прослужить нова конструкція – питання часу. Недарма у коментарях славутчани переймаються тим, щоб

…якесь БИДЛО це не потрощило.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook