Новини
Бізнес

Китай – найбільший партнер Хмельниччини у зовнішній торгівлі

Експорт товарів з області у січніквітні становив 286,0 мільйона доларів, що на 34,4% більше, ніж за перші чотири місяці минулого року. Імпорт зріс на 26,7% до 191,3 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 94,7 мільйона. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,5 (у торішньому січні–квітні 1,4).

Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу збільшився у порівнянні з торішнім січнем-квітнем на 19,5 відсотка та становив 122,3 мільйона доларів, або 42,8 відсотка від загального показника. Найвагоміші експортні поставки товарів серед країн-членів ЄС здійснювалися до Польщі (майже одна десята загального обсягу), а також Німеччини, Нідерландів.

Однак серед усіх країн світу найбільше експортувалися товари до Китаю: на  71,9 мільйона, що перевищує чверть від усіх поставок. Дев’ять десятих від експорту до Піднебесної становила кукурудза.

Також жваво відбувалася торгівля з Туреччиною, Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, Білоруссю та Єгиптом.

Порівняно з торішнім січнем-квітнем на 40% збільшився експорт зернових культур; на 77% молока та молочних продуктів, яєць птиці, натурального меду; більш ніж удвічі жирів та олій; майже на третину електричних машин.

Імпорт товарів з країн Європейського Союзу досяг майже половини від загального обсягу, перевищивши сто мільйонів доларів – 106,3 мільйона, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області. Серед країн ЄС найвагоміші імпортні надходження товарів здійснювалися з Німеччини та Польщі (11,8 та 11,1% відповідно).

Але, як і в експорті, провідним «імпортним партнером» виявився Китай – завезено товарів на 26 мільйонів або 13,6% від загального обсягу. Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами з понад 100 країн світу.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook