Новини
Суспільство

З двома містами-побратимами Хмельницькому налагодити співпрацю не вдалося

Традиція дружити не лише сім’ями, а й населеними пунктами  в Україні розпочалася ще за радянських часів. Наразі у Хмельницького 14 споріднених міст з різних країн та континентів. У яких сферах переважно відбувається співпраця? А де, навпаки, відносини можна назвати радше формальними?

Споріднені для Хмельницького – це грузиньке місто Руставі, іспанське – Манісес,  литовське – Шяуляй, китайське – Шицзячжуань, швецьке – Крамфорс, польське – Чеханов, сербське – Бор, молдавське – Бєльці, болгарське – Сілістра, мексиканське – Акваскальєнтес, ізраїльське – Кармель, американське – Модесто та  українське – Старобільськ. Місту на Луганщині Хмельницький постачав гуманітарну допомогу. До 2015 року побратимами Хмельницького вважалися і російські міста Іваново та Твер. Проте з ними зв’язки розірвали через російську агресію на Сході України.

У травні до переліку побратимів додався й узбецький Наманган. Тоді туди вирушили троє хмельницьких посадовців:  міський голова Олександр Симчишин, його заступник Микола Ваврищук і начальниця управління економіки Оксана Новодон, яка, до слова, має рідню в Узбекистані. Також до складу делегації увійшли представники хмельницьких підприємств виробників дитячого одягу “Бембі” та “Сьюзі”. Адже основна сфера співпраці – це легка промисловість. Узбекистан – один з основних світових експортерів бавовни.

Узбецька тканина, крім того, що приємна, у порівнянні з такою ж турецької та китайською, приваблива завдяки вартості. Зараз ми будемо розраховувати, як логістично вигідно доставити цю продукцію сюди. З Туреччини це зробити простіше, бо там все давно налагоджено. Відпрацьовані й умови купівлі-продажу, існує можливість післяплати. А узбецькі підприємства хочуть 100-відстокову передоплату. На серпень планується бізнес-візит з делегацією підприємців в Наманган. Аби відпрацювати пропозиції  щодо створення сировинної бази для нашого бізнесу, – розповідає Оксана Новодон.

За візити, за словами посадовиці, зазвичай платить сторона, яка приймає. Вона дбає про проживання й харчування гостей. А от дістатися до місця призначення делегація натомість має за свій кошт. При запрошенні гостей вказують конкретну кількість осіб. Зазвичай це міський голова і ще троє представників міста. У скільки саме обходяться візити іноземців у Хмельницький, Оксана Новодон не зазначила.

З останніх вояжів хмельничан до міст-побратимів – візит восени 2019 року у китайський Шицзячжуань – місто з населенням близько 12 мільйонів.

Шицзячжуань заявив про свою готовність надавати хмельницьким підприємцям виставкові площі.  Ковід став на заваді роботі в цьому напрямку. З іншого боку – китайці одразу ж включилися в допомогу нам навесні 2020 року. Вони безкоштовно надавали маски й костюми для медиків,  консультували щодо постачальників тестів, коли нам треба було оперативно ці питання вирішити, – каже начальниця управління економіки.  

Найпершим же містом-побратимом Хмельницького стало Модесто (Каліфорнія, США). 1987 року на знак зародження цієї дружби  у тутешньому парку ім. М. Чекмана (тоді – Комсомольському) висадили дуб. Дерево росте і донині, а співробітництво після тривалого застою знову відродилося. З нагоди тридцятиріччя дружби у серпні 2017 року до   Хмельницького завітала делегація з Модесто. Тоді йшлося, зокрема, і про можливість запозичення американського досвіду при створенні індустріального парку.

Традиційно у нас з ними були налагоджені стосунки в культурній й освітній сфері. Наші студенти часто проходили практику у вишах Каліфорнії. Приміром, при відборі в такі програми, як “Відкритий світ”, Модесто завжди просуває представників Хмельниччини. Ми тут влаштовували заходи для популяризації американського міста. Наприклад, “Американський пікнік”. Щоб налагодити співпрацю між містами-побратимами, створили онлайн-платформу, де максимально зібрана інформація про кожне з них. В тому числі  і про Модесто“, – каже Оксана Новодон.

З грузинським Руставі Хмельницький працює в освітній сфері. Очікується підписанням договорів з профтехучилищами про обмін між їхніми й місцевими закладами освітніми програмами, досвідом, делегаціями, студентами й викладачами.

Іспанський Манісес звертався до Хмельницького з проханням  підтримати визнання їхньої кераміки світовою спадщиною ЮНЕСКО. Натомість Хмельницький теж просив підтримки іспанців у грантових програмах. Адже багато з них орієнтовані на те, щоб місто мало партнера з Євросоюзу.

З литовським Шяуляєм обласний центр активно співпрацює в спортивній сфері. У Литві часто виступає хмельницька регбійна команда. До карантину там презентували і виставку українських художників.

До весни 2020 року активним було й партнерство з польським Чехановим. До прикладу, у 2016 році хмельницькі майстри народного мистецтва долучилися до польських різдвяних ярмарків. 2017 року – зразковий дитячий фольклорний гурт «Берегиня» виступив на Міжнародному фестивалі фольклорних колективів «Kupalnocka». А у 2018 році хмельницькі спортсмени  взяли участь у змаганнях з плавання у місті-побратимі. Крім того, існує постійний освітній обмін із польськими школами. В економічній та культурній сфері Хмельницький взаємодіє з містами Сілістра, Бєльці, Бор.

А от з мексиканцями й шведами партнерство налагодити так і не вдалося.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook