Новини
Суспільство

У хмельницькому сквері електромобілі врізаються у перехожих

Хмельничанка, яка гуляла у хмельницькому сквері ім. Шевченка з двома дітьми, поскаржилася на наїзд дитячої електромашинки на візок та на пішоходів. Жінка просить посадовців облаштувати для таких розваг іншу локацію. У поліції ж зазначають: законодавчо вплинути на власників подібних атракціонів не можуть, хіба що профілактично поспілкуються.

Стрес для перехожих, стрес для водіїв

За словами хмельничанки Юлії Ангел, біля фонтану у візочок з її 6-місячним малюком в’їхав білий дитячий  електромобіль з логотипом BMW. Керувала ним дитина приблизно шести років. Попередньо машинку взяли напрокат неподалік від місця пригоди.

Внаслідок зіткнення візочок з немовлям струсонуло, дитина вдарилася головою об бортики, налякалася і кричала. Я пережила стрес, намагаючись уникнути зіткнення, – довелося щосили тримати візок, щоб він не перекинувся, і моя донька не випала. Дитина за кермом електроавтомобіля теж налякалася. Претензій до неї та її батьків  не маю. Такий інцидент стається не вперше. Декілька днів до цього я бачила, як на тому ж місці на великій швидкості у візочок з малюком також в’їхав дитячий електромобіль, розповідає Юлія Ангел.  

На ситуацію звертає увагу й 56-річна хмельничанка пані Ніна, яка часто гуляє у парку з онучкою у візку та 4-річним онуком.

Я після операції. Швидко втекти від електрокарів не можу. До того ж мушу, крім візка, контролювати ще й онука. Я не проти дитячих розваг, і зовсім не засуджую діток, які хочуть кататися. Але для цього потрібне окреме відгороджене місце, вважає пані Надія.

У день інциденту Юлія Ангел викликала поліцію. Їй обіцяли спрямувати у сквер велопатруль. Але, за словами жінки, протягом двох годин після події правоохоронці так і не прибули. Тому вона вирішила звернутися із заявою до Хмельницького відділу поліції та  проінформувати заступника міського голови Миколу Ваврищука

Сам гуляю з дитиною там. Певною мірою підтримую ваше звернення. Сконтактую з керівником комунального підприємства, на балансі якого парк. Можливо, десь трохи змістимо локацію. Тому що, буває, машинки на великій швидкості їздять парком. І дійсно це може викликати небезпечні ситуації,прокоментував посадовець звернення під час онлайн прийому громадян.

Не електромобілями єдиними

Тим часом у поліції кажуть: законодавчо норми, які б регулювали  такі ситуації, не передбачені. У зв’язку із заявою тут можуть лише провести з відповідальними за атракціон особами профілактичну бесіду.

У центральній частині скверу біля фонтану та пам’ятнику  Тарасу Шевченку завжди велелюдно. За дитячі електромобілі відповідає молодий чоловік, який ніяк не контролює і не впливає на процес використання електрокарів.

Після наїзду машинки на мій візок бачила аналогічний інцидент у сквері знову. Вважаю неприпустимим використання такого транспорту у людних місцях, оскільки це становить це загрозу здоров’ю та життю дітей й дорослих. Для подібних розваг має бути спеціально облаштований й відгороджений трек,резюмує Юлія Ангел.

До речі, якщо ситуації з дитячими машинками радше локальні, то питання з електроскутерами в Україні значно масштабніше. Під час карантинних обмежень, в тому числі у  роботі громадського транспорту, більше людей почали користуватися електричним мінітранспортом. Це екологічно, не дорого й мобільно. Але водночас стало виникати багато аварій: самокати або наїжджають на пішоходів, або стикаються один з одним.

Питання намагалися вирішувати навіть на рівні Верховної ради. Ще у вересні 2020 року в першому читанні там  ухвалили законопроєкт, який мав би врегулювати пересування електросамокатів. Проте до другого читання документ поки не дійшов. Бо досі не можуть визначити, де такий мініелектротранспорт повинен їздити – автодорогами чи тротуарами, і хто все це має контролювати?

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook