Новини
Культура

У Хмельницькому вперше показали театральний експеримент на тему “Енеїди”

У Хмельницькому відбулася прем’єра вистави “Енеїда” – експерименту за участі акторів-аматорів театру “Без меж”. Кожен з них не виконував окрему роль, а по черзі перевтілювався у різних персонажів. Для постановки обрали певний епізод твору Івана Котляревського – зустріч Енея та Дідони.

Виставу тривалістю всього 20 хвилин готували протягом двох місяців. Дійство нафаршоване не лише уривками з твору, а й українським народними піснями, танцями та трюками. У дійстві використали й живу сценографію – українську хустку. Цей реквізит щоразу обігрували інакше.  

За жанром це ексцентрична фантазія за мотивами “Енеїди”. Вистава вкладається у модель лапідарного лаконічного театру. Така коротка форма нині дуже популярна, оскільки у глядачів зараз переважно кліпове мислення. Епізод зустрічі Енея з Дідоною обрали не випадково – він про кохання і зраду. Хустки  використані як атрибут української культури. Вони не лише для краси й тепла. Строката тканина перетворювала то на море, то на бенкетний стіл, то на нагайку, то на немовля,коментує режисер дійства – фахівець Центру національного виховання учнівської молоді Володимир Павловський.

У постановці взяло участь 10 аматорів: студенти Хмельницької гуманітарно-педагогічної  академії, Хмельницького університету управління та права, учасник АТО/ООС Олександр Маковей, учень НВК №10 Ілля Русін. За декілька тижнів до прем’єри до групи ентузіастів долучився і менеджер за фахом Микола Гурський, який побачив репетицію театру у середмісті. За декілька місяців учасникам вистави довелося освоїти основи пластики, сценічного руху, акторської майстерності, вокалу. 

Прем’єрному показу передував психофізичний тренінг для розвитку навичок актора: увагу, бачення, уява, розслаблення м’язів, реактивність, сприйняття. У тренінгу доєдналися не лише актори-аматори, а й глядачі. 

У майбутньому режисер планує поставити у такій же формі й “Лісову пісню” та “Кайдашеву сім’ю”. Всі три вистави об’єднають у триптих і показуватимуть як одне дійство.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook