Новини
Культура

Три дні у Кам’янці панувала атмосфера Середньовіччя (ФОТО, ВІДЕО)

На території «Руської Брами» з 18 по 20 червня розташувався добре знаний подолянами та гостями фестиваль середньовічної культури “Форпост“. Три дні гості з різних куточків України та закордону жили традиціями й звичаями епохи лицарів, лучників та ремісників.

Цього річ програму фестивалю організатори наповнили заходами й активностями для всіх поколінь й вподобань з відлунням в атмосферу 14-15 століть.

Як зазначає організатор фестивалю Костянтин Пархоменко, фест поступово стає традицією сімейною й її наслідування приємно вражає.

Реконструкторська точність і відповідність часу не є першочерговою метою “Форпосту”. Наша спільність й наступність поколінь «форпостян» – ось це є головною цінністю фестивалю. Саме тому ми створюємо його саме сімейним, де кожен мешканець фестивального поселення знайде своє, бо є своїм, рідним, – зауважує Костянтин.

Змагання лучників, лицарські турніри, бойова програма, смолоскипна хода й фаєр-шоу склали перформативну частину фестивалю.

Крім того, спробувати на собі лицарські обладунки, натяг луку й прицільність метальника ножів могли всі охочі, навіть дітлахи.

Поціновувачам майстерень ремісництва теж було чим себе потішити. Практичні майстер-класи з гончарства, традиційного плетіння волосся, розпису хною, танців та гри на середньовічних музичних інструментів  об’єднували всі покоління фестивальників.

Живописиця-керамістка, винахідниця живописної техніки полівантизму Юлія Єгорова-Рогова з Ужгорода в якості майстрині відвідує фестиваль не вперше і має свій власний рецепт «полювання на щастя».

Цьогоріч на “Форпост”, крім традиційної майстерні з гончарства я привезла майстер-клас з полівантизму. Це унікальна мистецька техніка, яка поєднує в собі живопис та лучництво. Кожен учасник може відібрати свої кольори й відтінки, які допоможуть його “вполювати” щастя на полотні. Для мене, особисто фестиваль – це неповторний обмін енергіями, без якого творчі люди не можуть обійтись! – розповіла Юлія.

Окремої уваги заслуговувала музична програма “Форпосту”. На сцені фестивалю гості могли почути добрі знані подолянам гурти: «Чугайстерс», «Толока», «Медовий полин», «Бурдони Черна».

Про привабливість й емоційність фестивалів для творців насолоди звуком розповів бас-гітарист гурту «Бурдони Черна» Валентин Клименко.

Ми відвідуємо подібні фестивалі, в першу чергу, щоб провести час без гаджетів та інших винаходів сьогодення. Тут дійсно відчувається атмосфера спокою й панування справжніх емоцій: братерства й дружби. На кілька днів ти абсолютно занурюєшся у романтику епохи – а це дійсно незабутньо! – поділився емоціями Валентин.

Крафтові наїдки та гастрономічні капризи середньовіччя цілком та повністю були відображені у меню фестивальної кухні.

М’ясо, казани на палаючих вогнищах й кухлі, наповнені духмяними напоями – мистецьке споглядання та свято для шлунка водночас.

Фестиваль 2021 звучав, як «Таємниці Форпосту», тож можна підсумувати, що його головною таємницею є щира єдність поглядів організаторів, учасників і гостей у тому, що відтворення всіх смаків культури середніх віків – крута й цікава традиція, до якої може долучитись кожен!

Фото авторки.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook