Новини
Інфраструктура

Найстаріша хмельницька підземка придатна для користування лише формально

Підземний перехід під вулицею Камянецькою у хмельницькому мікрорайоні Ружична потребує оновлення. Так вважають тутешні жителі. Наразі підземка, хоч формально і функціональна, але вкрай занедбана. Як свідчать дані Prozorro, востаннє локацію поточно ремонтувало у 2016 році ПП “Бусел”. Вартість робіт – понад 64 тисячі гривень.

Перехід розташований одразу біля школи №19, у місці з жвавим автомобільним рухом, і призначений насамперед для безпеки учнів. До речі, це перша у Хмельницькому підземка. Її спорудили у 1980 році напередодні Олімпіади в Москві. І за рік після того село Ружична офіційно стало частиною обласного центру.

У 2015 році ми сформували звернення до міської ради, щоб там зробили капітальну реконструкцію. І підземку таки ремонтували у 2016-му. Нам повідомили в управлінні житлово-комунального господарства: за ці гроші  встановили освітлення з дороговартісними лампочками. А сторонні особи ті лампочки викрутили. Єдиний результат нашого звернення: перехід стали прибирати,розповідає мешканка сусідньої з Кам’янецькою  вулиці Гавришка Нелі Волик.

Наразі найстаріша міська підземка перебуває на балансі комунального підприємства “БРЕД”. Комунальники відповідають за поточне оновлення та регулярне прибирання переходу.

КП “БРЕД” щорічно робить там побілку, фарбування, ремонт сходів. Але наші “добрі” люди з такою ж завзятою періодичністю руйнують там освітлення. Вже таких випадків було 3 чи 4. Щойно кабель протягнуть, за тиждень його вже нема,  розповідає начальниця відділу з благоустрою управління інфраструктури міста Тетяна Циб.  

Нині у переході брудно й тхне випорожненнями, стіни розмальовані графіті й непристойними написами, плитка обдерта, сходи деінде зруйновані.

Вчителька місцевої школи Ганна Кухтюк жартує: тут можна було б шампіньйони вирощувати.

Востаннє перехід виглядав нормально на початку 90-тих, каже Нелі Волик. Проте тоді ним і користувалися значно менше, оскільки рух Кам’янецькою був не настільки інтенсивний, як нині. На її думку, варто або привести підземку до ладу, або ж встановити ще один світлофор на зупинці “Хмельничанка”. А також подбати про те, щоб світлофор поблизу меблевого магазину постійно працював. Бо лишати все, як є, небезпечно.

Натомість в управління комунальної інфраструктури коментують так.

Питання про капітальну реконструкцію переходу поки що не розглядалося. Тому що потягне, мабуть, на мільйон гривень, – каже Тетяна Циб.

Нагадаємо, у Хмельницькому нині є три підземки: окрім ружичнянської – на перехресті вулиць Кам’янецької та Подільської, а також на проспекті Миру.

Більше інформації про мікрорайон Ружична – у сюжеті каналу Nagolos TV.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook