Новини
Культура

У хмельницькому музеї презентували новітню методику самопізнання

Новий для нашого міста формат презентації-вечірки представили напередодні у Хмельницькому обласному художньому музеї. З презентацією авторського видання до Хмельницького завітала фахівчиня з неформальної освіти та розвитку організацій, тренерка, методистка, консультантка, засновниця та директорка Бутику розвиваючих рішень EQ Impact Ольга Зайченко.

Зі столиці пані Ольга привезла першу мотиваційну книгу саме українського авторства: «Я Є. Я ПРАГНУ БУТИ. ІДЕНТИФІКУЙСЯ – ТА ЗРОСТАЙ!» та презентувала її громаді.

Як зазначає заступниця директорки ХОХМ Олена Михайловська, це видання сміливо можна назвати твором мистецтва розуміння себе й творення особистості як особистого доробку:

Книга вільна від менторського тону, натомість сповнена інновацій. По-перше, вона побудована на ефекті «багатоголосся», коли різними голосами озвучено важливі проблеми відносин, розглянуто стосунки («я і інші», «я і я»). Це відбувається в документально зафіксованих діалогах та експресіях, які слугують радше тлом для власних роздумів, ніж відповіддю на питання. Жодних готових «рецептів» та нотацій. Лише вільний пошук кращого контакту з собою, поглиблення розуміння свого поточного «я» і свого ідеального «я». По-друге, книга має виразну художню мову, цілу графічну історію, яка підсилює ефект тренінгу особистісного розвитку, – розповіла  пані Олена.

Презентація книги проходила в форматі  інтерактиву – постійного контакту з гостями, гри та діалогів про головне – власне я, питання самовизначення та відпрацювання моделі постійного самопізнання та вдосконалення. Це – традиція лекторки, яка свідомо є антиподом високомірного менторства, всезнання та піднесення над слухачем. Пріоритет спілкування цієї менторки полягає саме у активації розуміння, розкриття проблемних моментів гостя для їх подальшого усвідомлення та опрацювання.

На таких презентаціях мені дуже цікаво дискутувати на тему самовизначення і гедонізму, читати спільно книгу в цій атмосфері. Ідея поєднати документалістику з серією рефлексійних питань виникла на базі понад 20-тирічної практики моєї роботи з талантами людей та організацій, їх пошуками, амбіціями, результатами. Таке вирішення покликано сприяти самостійному осмисленню ключових аспектів самоідентифікації замість насадження чергових штампів. Я фанатик живої дискусії, адже тільки у таких розмовах можна зрозуміти цілі й актуальність цього видання для аудиторії. Інакше – немає сенсу створювати такий продукт, – пояснила Ольга Зайченко.

Крім того, в рамках музейної гостини гостям представили відео-звернення художниці, в якому вона розповіла про створення книги, її шлях від твору до видання: історія обкладинки, форзаців, персонажів, секрети підтримки стану «книга для роздумів».

Ознайомитись зі змістом видання міг кожен під час читання розділів книги, включно з відповідями на питання з розділів книги, рефлексіями вголос.

Бонусом для гостей стала авторська лотерея, лоти якої склали книга та авторські листівки за мотивами ілюстрацій до книги.

Фото: Анатолій Іванов

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook