Новини
Бізнес

Збитки трьох великих промпідприємств Хмельниччини перевищили 2 мільярди

На Хмельниччині за підсумками минулого року нараховувалося 7654 підприємств: великих – 12 (0,2%), середніх – 430 (5,6%), малих – 7212 (94,2%). У промисловості нараховується п’ять великих бізнесів, три з яких разом показали минулоріч збитки на 2,159 мільярда гривень. Ще на двох – прибуток 0,184 мільярда. Внаслідок цього великі промпідприємства Поділля принесли області майже 2 мільярди негативного фінансового сальдо.

Витягнути промисловість з «мінусу» не спромігся й середній бізнес. Так, він напрацював на «плюс», але не достатній, щоб галузь в цілому показала позитивний результат. Зі 146 середніх промислових підприємств понад дві третини отримали прибуток на загальну суму 1,678 мільярда гривень, решта – збиток – 821,7 мільйона гривень.

Підсумовуючи, можна сказати, що промисловість області в цілому збиткова з загальним негативним сальдо (врахуємо ще й малі підприємства) 1,143 мільярда гривень.

Фінансову ситуацію з промисловим потенціалом краю компенсує агросектор. Всі чотири великі сільгосппідприємства області працювали прибутково: загальний результат – 2,449 мільярда гривень прибутку. 85 середніх агропідприємств також гідно працювали торік, отримавши 2,143 мільярда в «плюс», причому збитковими були лише 15,3% «середніх аграріїв». Серед малих сільгосппідприємств лише кожне десяте було збитковим, тому їхній загальний результат, зрозуміло, позитивний: прибуток становив 395,3 мільйона гривень.

Як бачимо, промисловість принесла області 1,143 мільярда збитків, натомість агросектор – 4,987 мільярда гривень прибутків, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області. З урахуванням усіх галузей економіки прибуток підприємств загалом склав 5,182 мільярда.

То, може, не варто обманюватися, називаючи Хмельниччину промислово-аграрною областю? З таким господарюванням багатьох промисловців узагалі треба тримати подалі від роботи.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook