Новини
Культура

У Хмельницькому відкрилася виставка білоруського політичного плаката

«Верым! Можам! Переможам!» – вернісаж з такою назвою відбувся сьогодні у Хмельницькому обласному художньому музеї. В експозиції виставки білоруського митця Володимира Цеслера представлені гостросоціальні плакати, які несуть у собі авторське віддзеркалення подій у Республіці Білорусь, які розпочались влітку 2020 року.

Назва виставки не випадкова, адже це одне з тих гасел, під яким проходить хвиля мирних демонстрацій у Білорусі, що відстоюють саме правову демократичну державу.

На плакатах зображені траурні стрічки, обгорнуті навколо державних символів, очікування швидкого завантаження останніх «трьох відсотків» нової Білорусі, портрет нового тоталітарного лідера та інші соціально-політичні метафори.

Відкриття виставки розпочалось із зачитування прав і свобод людини і громадянина, як символу головної мети, до якої мирними протестами прагнуть протестувальники Білорусі, розповідає кураторка виставки Людмила Сковерко.

Неймовірно швидкий та непередбачуваний плин подій інтегрується у творчість найчутливіших осіб, серед яких відомий білоруський художник і дизайнер Володимир Цеслер, який має успішну багаторічну мистецьку практику, любов земляків і міжнародне визнання. Митець у своїх роботах прагне передати палкі надії його земляків й однодумців на перемогу справедливості та права. Він демонструє свій лаконічний і чесний погляд на події в рідній країні та сподівається, що це послання не залишить глядачів байдужими та зостанеться в їхніх серцях, – зазначає пані Людмила.

Сам Володимир Цеслер у 2020 році став членом Координаційної ради із забезпечення трансферу влади. Наразі, через свою політичну позицію, він вимушений проживати далеко від батьківщини.

За словами кураторки виставки, висловлюючи власну думку з приводу подій, що відбуваються в країні, Володимир Якович опублікував на персональній сторінці в соціальній мережі Facebook новий варіант білоруського герба. На ньому у вигляді сонця і променів, що розходяться, перед глядачами постала решітка, за якою – контур республіки. Також в соцмережах художника з’явився пост зі свастикою, в якому проводиться паралель між сьогоднішньою владою в Білорусі та діями злочинного нацистського режиму. Ці публікації, на думку близьких друзів митця, могли стати загрозою не тільки для свободи, але й життя Цеслера. Саме тому митець покинув Білорусь 21 серпня 2020 року.

В рамках відкриття виставки Володимира Цеслера відбувся кіноперегляд короткометражних фільмів про українських та закордонних молодих активістів.

Захід організували за партнерства Хмельницького Молодіжного Центру. Як зазначає директор МЦ Владислав Гребенюк, таке поєднання установ має одразу кілька цілей.

Фільми, які сьогодні демонструються, мають спільну тему – «все залежить тільки від тебе, твоїх дій та сміливості». Я впевнений, що подібні заходи сьогодні потрібні, щоб свідомість особистості, яка індентифікує себе як громадянина з правами та свободами, не була чимось надзвичайним. Просвіщаймось і користуймось цим – ось меседж подій сьогодення!» – наголошує Владислав.

Виставка протестного плаката «Верым! Можам! Переможам!» опозиційного білоруського митця Володимира Цеслера доступна для перегляду до 24 липня 2021 року у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Довідково: Володимир Цеслер народився в Слуцьку (Білорусь, Мінська область) 1951 року. Уже в дитинстві проявляв талант до малювання. Родина вирішила віддати сина в ізостудії Мінського будинку піонерів і школярів, де той займався під керівництвом педагога Володимира Садина. Закінчив відділення дизайну Білоруського театрально-художнього інституту (нині Білоруська державна академія мистецтв) 1980 року. Навчався у Павла Семченко. Працював в сфері книги та реклами. З кінця 70-х – в тісному творчому тандемі з Сергієм Войченко (1955-2004). Член Білоруської спілки дизайнерів та Білоруської спілки художників. Популярність здобув як плакатник. Зараз працює в різних напрямках: плакат, артоб’єкт, живопис, скульптура, графіка, реклама, промисловий дизайн тощо. Володар багатьох нагород міжнародних конкурсів, бієнале та фестивалів. Роботи митця відрізняються епатажем, іронічністю, що дозволяє поглянути на звичні речі під іншим кутом.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook