Новини
Здоров’я

У Хмельницьку обласну лікарню придбають нове обладнання для лікування онкохворих

Нове обладнання для лікування онкохворих планують встановити в обласному протипухлинному центрі до кінця року. Наразі на території закладу триває реконструкція бункера під сучасний лінійний прискорювач. У квітні депутати обласної ради підтримали рішення про виділення 27 мільйонів гривень на медичний проєкт.

Наступного року у Хмельницькому обласному протипухлинному центрі запрацює нове радіологічне відділення. Наразі триває реконструкція бункера та технічних приміщень під єдиний в області сучасний лінійний прискорювач.

Вартість робіт – 13,5 мільйона гривень. З 12 мільйонів виділені з державного фонду регіонального розвитку, 1,5 мільйона – кошти обласного бюджету. Придбання лінійного прискорювача, який коштує майже 60 мільйонів, половина вартості цієї суми, 27 мільйонів гривень, було виділено з обласного бюджет, – розповів перший заступник голови Хмельницької облради Володимир Гончарук.

У приміщенні, якому понад 35 років, досі проводять сеанси променевої терапії. А будівництво нового бункера коштувало б майже 60 мільйонів. Капітальний ремонт після тендеру стартував у травні. Підрядник наразі виконує внутрішні демонтажні роботи і оздоблює фасад.

На квітневій сесії обласної ради депутати підтримали запит Юрія Смаля щодо закупівлі лінійного прискорювача.

За статистикою 1 із 40 жителів Хмельниччини хворіє на рак. Про гостру потребу у новому обладнанні говорили й раніше. Цього року вдалося перейти до реалізації проєкту.

За рекомендацією ВООЗ у кожному обласному центрі має бути не менше трьох лінійних прискорювачів, адже цей прилад здатен знищувати пухлини без хірургії, безболісно.

На новому обладнання опромінення триватиме на 40 хвилин, як зараз, а всього 6 секунд, кажуть медики. У закладі розраховують приймати близько 2 тисяч пацієнтів, тоді як минулого року ця кількість становила близько 900.

Наразі в Україні діють два десятки прискорювачів. Більшість – у приватних клініках.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook