Новини
Здоров’я

У двох хмельницьких центрах ПМСД зафіксували звернення від громадян після щеплень

Від старту ковід-щеплень у лютому медики первинної ланки у Хмельницькому зафіксували скарги від імунізованих. Водночас звернень через несприятливі події після перших трьох діб роботи центру вакцинації від COVID-19 у Хмельницькому не надходило. Про це повідомили у двох місцевих центрах первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД).

Центр ПМСД №1

Про три таких повідомлення про несприятливі події поінформували у центрі первинної медико-санітарної допомоги №1. Ці скарги стосувалися введення вакцини “CoviShield” індійського виробництва. Йшлося про високу температуру тіла. На питання, чи зафіксовані серед щеплених працівниками Центру випадки захворювання на Covid-19, там відповіли наступне:

Інформацію про захворювання серед вакцинованих ми не збирали. Але такі були, оскільки деяких пацієнтів вакцинували в інкубаційний період. Імунітет формується не раніше двох тижнів після ревакцинації. Інформацією про випадки смерті від Covid-19 у вакцинованих ми не володіємо.

Станом на 22 червня фахівці Центру щепили найбільше громадян – майже 3 тисячі – вакциною “Comirnaty”, розробленою сумісно компаніями “Pfizer” і “BionTech”. Найменше – 1840 осіб – вакциною “AstraZeneca-SKBio” (Республика Корея). Всього станом на 22 червня у Центрі імунізовано 10169 людей.

Нагадаємо, у Центрі вакцинації, що в приміщенні філії Суспільного мовника, імунізувати розпочали китайською вакциною “CoronaVac”.

Ревакцинація цим препаратом проводиться, згідно з інструкцією, за 14-28 днів після першого введення.

Центр ПМСД №2

У центрі первинної медико-санітарної допомоги №2 також зазначили: після щеплення 12, 13 та 19 червня у приміщенні філії Суспільного мовника ніхто з громадян не звертався через погіршення стану. Від старту ж ковід-вакцинації у лютому зафіксовано 2 побічні реакції: 1 випадок стосувався підвищення температури тіла до 37,5 і більше градусів, інший – болю й набряку в місці введення вакцини.

Всього ж від початку вакцинації у Центрі зафіксували 8 звернень до лікарів після щеплень від Covid-19.

Усі реакції спостерігалися після першого щеплення та не залежали від виду вакцини. Найбільше реакцій після щеплення вакциною “Pfizer”. У двох осіб після першого щеплення через 2 тижні діагностовано Covid-19 – йдеться у відповіді на запит.

Станом на 25 червня працівники Центру вакцинували понад 11 тисяч осіб. Від початку ковід-вакцинації серед щеплених працівниками центру ПМСД нема осіб, які б померли з підтвердженим діагнозом Covid-19.

Всі дані про несприятливі події після щеплень фахівці первинної ланки передають у Міністерство охорони здоров’я України.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook