Новини
Інфраструктура

На Хмельницькій АЕС створили службу фізичного захисту

З метою недопущення випадків незаконного перебування на об’єктах Хмельницької АЕС, що знаходиться під охороною, а також захисту населення та навколишнього природного середовища від впливу іонізуючого випромінювання через здійснення будь-яких умисних актів, які можуть прямо або побічно створити загрозу для здоров’я або безпеки населення, у ВП ХАЕС створена служба  фізичного захисту.

Персонал служби фізичного захисту ХАЕС виконує низку завдань, серед яких, зокрема, організація та забезпечення санкціонованого доступу персоналу атомної станції та сторонніх організацій на територію об’єкта та до контрольованих комплексом інженерно-технічних засобів системи фізичного захисту особливо важливих зон,  підготовка та оформлення необхідних документів для надання фізичним особам допуску до особливих робіт, розробка спільно з командуванням військової частини та правоохоронними органами планів протидії протиправним намірам та низку інших завдань державного значення із забезпечення фізичного захисту.

Начальник СФЗ Володимир Розум зазначив, що сьогодні в підпорядкованому йому підрозділі працюють 60 осіб. Персонал служби має відповідну підготовку, досвід роботи, знання, усвідомлює власну відповідальність, що їх дії є запорукою стабільності та безпечного функціонування атомної електростанції.

Саме завдяки щоденній копіткій праці працівників СФЗ, ефективній взаємодії з військовослужбовцями в/ч 3043 НГУ з охорони АЕС, іншими  структурними  підрозділами, на  ХАЕС не допущено фактів протиправного поводження з ядерними матеріалами та незаконних посягань на ядерну установку, – підкреслив керівник служби.

Також він додав, що з огляду на уроки, отримані в минулому Україною внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, усвідомлення реальності загроз та новітніх викликів: кіберзагрози, гібридної війни тощо, важливість та життєва необхідність забезпечення стійкого фізичного захисту, як невіддільної складової ядерно-радіаційної безпеки, становить безсумнівний пріоритет діяльності ХАЕС.

За матеріалами ІЦ ВП Хмельницька АЕС

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook